Zdraví z lesa. Přesně to jsou houby. Zařaďte je na svůj jídelníček. Na naše tělo mají totiž pozitivní vliv už při samotném sbírání. Vyrazíte do přírody, nadýcháte se čerstvého vzduchu, přijdete na jiné myšlenky. Pokud ale nerozeznáte pravák, lišku nebo hlívu ústřičnou od muchomůrky, důvěřujte obchodům.
Proč tolik chvály? Houby neobsahují téměř žádné kalorie, zato jsou plné vitamínů a minerálů. Velkou část jejich objemu zabírá voda. Právě proto jsou oblíbené v redukčních dietách. Nepsanou královnou hub je hlíva ústřičná. Přečtěte si více o účincích hlívy ústřičné.
Co je to hlíva?
Existuje přes 40 druhů hlív. Většinou jde o různé druhy. Nejznámější z nich je právě hlíva ústřičná. Jedovatá hlíva je např. hlíva olivová.
Hlívě ústřičné se daří v trsech na kmenech stromů. Najdete ji na rostoucích listnatých stromech, ale i na pokácených kmenech. Podívejte se v lesích na buky, jilmy, topoly, lípy, ořešák i vrby.
Tip! Hlívu ústřičnou si můžete vypěstovat i doma na zahradě. Vysaďte ji na balík slámy nebo na dřevěné špalky. V přírodě ji můžete sbírat od října do prosince.
Hlíva ústřičná má tvar talíře a připomíná svým tvarem ústřici. Zajímavostí je, že hlíva je masožravá houba, která dokáže usmrtit organismy ze skupiny hlístic.
Na co je dobrá hlíva?
Královna hub, elixír věčného mládí. Hlíva nemá tato označení jen tak pro nic za nic. Má na svém kontě studiemi prokázané pozitivní zdravotní účinky. A je jedno, zda ji konzumujeme tepelně upravenou nebo sušenou. Nejčastěji se v rámci výzkumů potvrzují účinky hlívy ústřičné:
- protizánětlivé,
- antioxidační,
- antivirotické,
- antimikrobiální,
- protinádorové.
Doporučuje se především jako prevence a podpora imunitního systému. Hlíva obsahuje vlákninu, vitamíny, minerální látky a stopové prvky selenu, draslíku, chromu, železa, mědi, jódu, sodíku a zinku.
Jaké další účinky jsou připisovány hlívě ústřičné?
- Obsahuje antioxidanty. Může pomoci zpomalit stárnutí.
- Dokáže pomoci s kožními problémy, ekzémy i alergickými reakcemi.
- Má schopnost posílit imunitu. Obsahuje beta-glukany, které jsou významnými přírodními stimulanty imunitního systému.
- Hlíva dokáže být prospěšná i naší krvi. Umožňuje snižovat hladinu cholesterolu, krevního tlaku i cukru v krvi.
Konzumace hlívy ústřičné má podle mnohých studií široké benefity podobně jako houba reishi. Mnohé studie je potřeba ještě klinicky potvrdit.
Hlíva ústřičná - nežádoucí účinky
U některých osob se po konzumaci hlívy ústřičné mohou projevit zažívací problémy. Týká se to lidí, kterým chybí enzym pro štěpení jedné z látek obsažených v hlívě. Objevit se mohou i alergické reakce. V horších případech se projevuje horečkou, vyrážkou i bolestí kloubů.
Další z možných nežádoucích účinků hlívy ústřičné se nijak neliší od jiných hub. Houby dokáží z okolí absorbovat těžké kovy. Získávají je ze znečištěné půdy a jejich konzumací se dostávají do těla. Problémy se zažíváním nastupují také po nevhodném skladování. Kupujte raději rovnou houby umístěné v chladícím zařízení. I doma je dejte co nejdříve do lednice.
Co udělat z hlívy?
Pokud nezvládnete zkonzumovat celou svou úrodu nebo úlovek z lesa, bez obav si houbu nasušte do zásoby.
Připravujte ji stejně jako ostatní houby. Uvařte si třeba:
- polévku z hlívy ústřičné,
- kuřecí maso s kousky hlívy ústřičné,
- omeletu s houbami,
- houby v těstíčku.
Nebo zkuste hlívu netradičně v podobě guláše z hlívy ústřičné. V našich receptech uvidíte, že guláš s knedlíkem si můžete dopřát i při keto dietě. Nebo se odvažte a upečte si domácí chléb z hlívy ústřičné. Nebo mrkněte na recepty hlívy ústřičné v naší kuchařce.
Hlíva ústřičná funguje jako alternativa masa. Má výraznější houbovitou chuť. Před její konzumací si nejprve ověřte, že vám vyhovuje a nemáte s jejím trávením ani chutí problémy.