Maso. Spása nebo zhouba?

Byly doby, kdy se maso považovalo za sváteční oběd a servírovalo se jen jednou týdně. Nyní ho můžeme mít každý den. Někteří ale maso jíst odmítají, jiní si zase bez něj neumí představit oběd. Je maso opravdu tak důležité na našem jídelníčku a co tělu chybí, když nejíme maso?

Člověk se živil lovem. Maso potřeboval, aby přežil. V chladných obdobích bez dostatku potravy ze zásob čerpal proteiny a tuky. Naše tělo je dlouhodobě na konzumaci masa uzpůsobeno. Každopádně i u něj platí, že se nic nemá přehánět. Stejně jako u konzumace zeleniny. Nejnovější informace prokazují, že je zásadní strava různorodá, pestrá.

Co obsahuje maso?

Je hned několik důvodů, proč bychom se masu neměli vyhýbat. Obsahuje důležité živiny, minerály a vitamíny.

  • Z masa získává naše tělo bílkoviny (proteiny), základní stavební látku. Proteiny jsou pro správný vývoj a fungování těla naprosto zásadní.
  • Dále v mase najdeme vitamíny D a B12. Oba tyto vitamíny pomáhají správnému fungování nervového systému a krvetvorbě.
  • Omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat rizikové faktory onemocnění srdce včetně vysoké hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku.
  • Železo obsažené především v červeném mase má význam pro fungování svalů a tedy i dýchání.
  • Z hovězího masa čerpáme také zinek. Ten nám pomáhá pečovat o imunitu, kvalitu pokožky i vlasů.

Co se tedy stane, když nebudu jíst maso?

Hrozí vám chudokrevnost. Vaše pokožka bude světlejší, kůže se možná bude více loupat. Rozhodně to pocítí nervová soustava. Hůře se vám bude usínat a spát. Na druhou stranu budete přes den unavení a malátní.

Chybějící bílkoviny a nukleotidy mohou znamenat problém pro vaše svaly. Nemáte je čím živit, protože do těla nedodáváte základní stavební jednotku a buňky se nedokáží obnovovat. Kosti začnou bez vitaminu D měknout a mohou se častěji objevit zlomeniny, případně se budou hůře hojit.

Maso bylo a je součástí našeho jídelníčku. Není nezbytně nutné udělat z něj hlavní složku každého jídla. Maso také nejsou jen uzeniny. Při nákupu se soustřeďte na libové maso, doma odstraňte blanky a zbytky tuků. Získáte kvalitní proteiny.

Tip! Vyzkoušejte sušené maso. Jde o zdroj kvalitních bílkovin a je vhodné i při keto dietě.

Proč nejíst hovězí maso?

O hovězím mase čas od času slyšíme, jak je špatné. Problém obvykle nespočívá až tak v mase jako takovém, ale v tom, že ho jíme příliš mnoho. Doporučuje se okolo 80-90 gramů hovězího na den.

U hovězího masa představuje obvykle největší problém způsob jeho přípravy. Nevhodné grilování, uzení i smažení může do masa vnést karcinogenní látky. Problematická je dlouhá příprava s teplotou nad 180 stupňů. Co tedy způsobuje maso? Trávení masa je náročnější než u jiných potravin, trvá dlouho. V mase se usazují toxické látky z okolí. Syrové hovězí může představovat problém z pohledu případné salmonelózy.

Tučná jídla mají vyšší obsah cholesterolu. Ruku v ruce s nezdravým životním stylem se cholesterol ukládá na stěny tepen a může vést v konečném důsledku k jejich neprůchodnosti.

Jak nahradit maso?

Pokud nedoplníte tělu živiny, které přijímá z masa, budou mu brzy v organismu chybět. Vitaminy, minerální látky a proteiny můžete přijímat i z rostlinné stravy. Je důležité vědět, kde čerpat alternativy.

  • Nejbližší náhradou masa je tofu. Stačí, když si ho budete dávat ve stejném množství přímo místo masa. Do těla vám dodá bílkoviny.
  • Fazole dodají tělu železo a proteiny.
  • Čočka a hrách obsahují omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají vývoji mozku a očí. Najdete je také v rybách.
  • Železo a vápník jsou ale z rostlinných zdrojů hůře využitelné.

Ohlídejte si především kvalitu masa. Pokud si vyberete libový kus, otázka tuku a strachu z cholesterolu se vám vyhne. Tučná je naopak např. kližka, pupek, bok a krk.