Histaminová alergie: Odhalte viníka svých potíží!

Alergie a přecitlivělost na nejrůznější látky hrají v našich životech stále výraznější roli. Histaminová alergie je jedním z problémů, na který můžeme nedobrovolně narazit. Zjistěte o ní více.

Histamin je zcela přirozená látka, kterou na jedné straně přijímáme z potravin a na straně druhé si ho organismus dokáže sám vyprodukovat. V určitých situacích si s ním ale neumí poradit. Pro zvládnutí histaminové alergie nebo intolerance, ale také pro zachování aktivního životního stylu je klíčová volba stravy.

Histamin - důležitá součást těla 

Histamin je dusíkatá látka, přírodní sloučenina, která se nachází v našem těle a hraje klíčovou roli v různých tělesných funkcích. Vyplavování histaminu je zcela normální a děje se při každé obraně organismu na látku, která v něm nemá co dělat.

  • Funguje jako přenašeč informací do mozku, tzv. neurotransmiter.
  • Spouští produkci žaludečních šťáv.
  • Napomáhá svalové kontrakci.
  • Reguluje růst.
  • Je součástí imunitní reakce, která organizuje obranu proti vetřelcům. Uvolňuje se při poškození tkání nebo při alergické reakci jako součást přirozené imunitní odpovědi.
  • Histamin se vyplavuje např. při popálení od kopřiv, píchnutí včely.

Jeho nerovnováha v těle, nadbytek nebo neschopnost odbourávání, ale způsobuje problémy.

Pokud se cítíte unaveni, zkuste náš detox. Je perfektní pro nastartování celého organismu.

Histaminová alergie a intolerance - rozdíl

Pojmy intolerance a histaminová alergie se často zaměňují. Pojďme si v nich udělat jasno.

Histaminová intolerance (HIT) vzniká při nadbytku histaminu v organismu. Tělo se s takovým množstvím histaminu nedokáže jednoduše vypořádat. Nejde tedy o přecitlivělost na tuto látku. HIT může nastoupit přechodně, ale také dlouhodobě nebo dokonce celoživotně. Postihuje především ženy středního věku, ale nevyhýbá se ani dětem či mužům.

Naproti tomu histaminová alergie je přecitlivělost imunitního systému na histamin. Postupně může dojít až k závažným alergickým reakcím. Příznaky mají histaminová alergie a intolerance velmi podobné. Často se objevují bolesti hlavy, kopřivka, trávicí obtíže, změny krevního tlaku. Pro nejednoznačné projevy je diagnostika složitá a patří do rukou lékařů.

Potraviny s vysokým obsahem histaminu

Při podezření na intoleranci histaminu a histaminovou alergii je důležité pochopit, kterým potravinám se vyhnout. Do histaminové diety nepatří: 

  • tvrdé a dlouhozrající sýry, 
  • fermentované potraviny (tofu, sójová omáčka, kysané zelí, kimči),
  • citrusové plody (kiwi, pomeranč),
  • uzené produkty z masa (párky, pršut),
  • konzervované ryby (sardinky, makrela, tuňák),
  • některé druhy zeleniny (rajčata, špenát, zelí).

Vyvarujte se také alkoholu. Sám o sobě histamin neobsahuje, ale snižuje aktivitu enzymů pro odbourání histaminu. 

Kolik potřebujete zhubnout?

Lehká nadváha

Máte lehkou nadváhu, tedy BMI mezi 25 – 30? Doporučujeme vám pustit se do KetoMix diety na dobu alespoň 4 týdnů. Zbavte se svých pár kil navíc rychle a bez hladu.

4 týdny
98 porcí

Střední nadváha

Máte střední nadváhu, tedy BMI mezi 30 – 35? Doporučujeme vám pustit se do KetoMix diety na dobu alespoň 6 týdnů. Zbavte se kil navíc pohodlně, rychle a bez hladu.

6 týdnů
154 porcí

Vyšší nadváha

Máte vysokou nadváhu, tedy BMI mezi 35 – 40? Doporučujeme vám pustit se do KetoMix diety na dobu alespoň 10 týdnů. Zbavte se kil navíc rychle a bez hladu.

10 týdnů
252 porcí

Velmi vysoká nadváha

Máte velmi vysokou nadváhu, tedy BMI hodnotu nad 40? Doporučujeme vám pustit se do KetoMix diety na dobu alespoň 14 týdnů. Zbavte se kil navíc rychle a bez hladu.

14 týdnů
350 porcí

Histaminová dieta - Vhodné potraviny bohaté na živiny

Výčet problematických potravin je poměrně široký a sestavení jídelníčku může být náročné. Ačkoliv je alergie omezující, příležitostí k jejímu zvládnutí je hodně. Stačí najít vhodné alternativy bohaté na živiny. Volte čerstvé nezpracované potraviny. Vyvarujte se konzumace přihřívaného jídla a konzervovaných potravin. Místo toho zařaďte:

  • libové bílkoviny,
  • zeleninu s nízkým obsahem histaminu (mrkev, brokolice),
  • obiloviny (např. rýže).

Vhodné jsou i bylinky a koření, jako jsou oregano a kurkuma, mohou jídlu dodat chuť, aniž by vyvolaly projevy alergie.

Histaminová dieta není sranda, ale příznaky můžete snížit i vyšším příjmem omega-3 mastných kyselin obsažených v tučných rybách, jako je losos. Doplňujte také kvercetin, přírodní antihistaminikum. Najdete ho v cibuli, jablcích. Lépe vám pomohou zvládnout případnou nepohodu z příjmu histaminu.

Zajistěte si ve stravě dostatek vitaminu C, B6, mědi. Pomoci mohou také probiotika. Léky na alergii mohou dočasně pomoci zmírnit projevy alergie, ale vždy je lepší konzultovat problém s lékařem alergologem a odborníky na výživu.

Histaminové alergie, i když jsou náročné, nemusí být nepřekonatelnou překážkou na cestě ke zdraví. Vezměte do rukou kontrolu nad svým stravováním a máte z velké části vyhráno.