Bílkovinná dieta

Tato velmi oblíbená dieta se někdy může skrývat i pod jiným pojmenováním, najdete ji například i pod názvy jako je proteinová či bezsacharidová dieta. Z druhého názvu vyplývá, jaký je její hlavní princip. Zvýšený příjem bílkovin a naopak vyloučení sacharidů z jídelníčku.

 

Kdy je bílkovinná dieta ideální?

Tato dieta je vhodná, pokud chcete rychle a efektivně zhubnout, ale zároveň nechcete své tělo vystavit riziku, že mu budou chybět potřebné vitamíny, minerály a ostatní živiny. Tento jev totiž velmi často nastává u jednostranně zaměřených diet (například, když jíte jen tukožroutskou polévku, vejce či citrusy apod.) Naopak jídelníček při bílkovinné dietě je bohatý, pestrý a zaručí, že vám dieta i po několik týdnech bude stále chutnat.

 

Jaký je její princip?

Základní myšlenka bílkovinné diety je prostá: dostatek kvalitních bílkovin, žádné sacharidy. Jídelníček držící se tohoto pravidla pomůže v těle nastartovat zajímavý proces, kterému se říká ketóza. Tím, že tělo nedostává energii v podobě sacharidů, které si tak rádo ukládá do zásob na horší časy, začne spalovat to, co má právě již „našetřeno“. Konečně se tak zbavíte tukových polštářků, s kterými bojujete roky a cvičení ani jiné diety na ně nepomáhají. Bílkovinná dieta míří právě jen na tuk, naopak svalová hmota zůstane zachována, protože je díky dostatku bílkovin chráněna.

 

Stav ketózy znamená, že se organismus začne bránit nedostatku sacharidů a začne si právě z mastných kyselin vytvářet tzv. ketony. Není však potřeba se takového stavu bát, pro naše předky, kteří se živili převážně masem, zeleninou a jen výjimečně obilninami, to byl vlastně přirozený stav. Tělo nestrádá a díky pestré nabídce potravin bez sacharidů dostává veškeré živiny.

 

Co patří do jídelníčku bílkovinné diety?

Je to samozřejmě libové a nepříliš tučné maso. Například drůbeží, ryby, králík či hovězí. Nízkotučné mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvarohy), mohou být i zakysané. Dále je to zelenina, které při této dietě lze jíst, kolik hrdlo ráčí. Potraviny bohaté na bílkoviny disponují navíc jednou nespornou výhodou. Mají totiž nízký nebo střední glykemický index, což znamená, že nás na dlouho zasytí a pomohou bojovat s chutí na sladké či na jiné nezdravé pamlsky.  Sacharidům se ve stravě nedá ale vždy vyhnout na 100%, neměli bychom jich však sníst více jak 50 g denně. Součástí jídelníčku by měl být také pitný režim, nejvhodnější je čistá voda, případně pozor na všechny slazené nápoje, včetně džusů a minerálek.

 

Co naopak na jídelníček nepatří!

Pokud opravdu chcete nastartovat proces ketózy v těle, je nutné se vyhnout některým potravinám bohatým na sacharidy, tuky a cukry. Jsou to například brambory, tučné maso (například vepřové, uzeniny), smažená jídla, sladkosti, pečivo, rýže, těstoviny a další přílohy. Nevhodné je rovněž sladké ovoce a některé druhy zeleniny, které mohou obsahovat velký poměr cukru.

 

Na co se připravit

První dny, kdy se do bílkovinné diety pustíte, možná budete cítit únavu. Ta by však měla během pár dní odeznít, proces ketózy je totiž doprovázen přívalem energie a dokonce i dobré nálady. Díky těmto pocitům poznáte, že se s vaším tělem začalo něco dít. Pozor však na chyby v dietě, i sebemenší prohřešek může být znát. Ketóza se zastaví a s ním samozřejmě i hubnutí. Dostat se do výchozího bodu pak trvá několik dní.

 

Ne vždy sacharidy uhlídáte

Snadno se řekne, že by denní spotřeba sacharidů neměla přesáhnout 50 g, pokud ale nejste odborníkem, co se ve výživě vyzná, může být dodržování této hranice problém. U některých potravin by vás možná ani nenapadlo, že nejsou pro dietu vhodné. Jsou to především některé druhy zeleniny s vyšším obsahem cukru (například hrášek, kukuřice či mrkev). Ideální volbou při držení bílkovinné diety je proto sáhnout především v prvních fázích po již předem připraveném jídelníčku, který vám zaručí, že jíte tolik, kolik máte a dodržujete množství sacharidů.

 

Zvolte si svojí variantu:

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.