6. Proč se zrovna po cukru tolik přibírá?

Šestý, poslední díl našeho výživového seriálu vám prozradí proč zrovna po cukru tolik přibíráme.

Připravili jsme pro vás seriál 6ti krátkých článků, ve kterých vás provedeme sladkým sacharidovým světem.
Po skončení KetoMix diety se většina z vás vrátí k vyvážené stravě, která sacharidy v rozumné míře obsahuje a proto jsme se rozhodli vás vyzbrojit informacemi.

Jedním z důvodů, proč je nízkosacharidová dieta tolik účinná, je glykemický index potravin. Pojďme si tedy vysvětlit, proč tomu tak je.⠀

Jakmile přijmete jakékoliv jídlo, které obsahuje sacharidy např. sušenku, těstoviny, banán nebo pečivo, vaše tělo rozloží obsažené sacharidy na jednoduché cukry. Ty ovlivní hladinu našeho krevního cukru, tedy glykémii. Glukóza se vyplaví do krve a krev ji rozvádí po celém těle k různým orgánům jako zdroj energie.⠀

Zjednodušeně můžeme říct, že to, jak rychle se nám přijatý cukr ovlivní hladinu glykémie po konzumaci určité potraviny, označujeme glykemickým indexem. Tedy čím vyšší glykemický index potravina má, tím rychleji se cukr v krvi objeví. ⠀

Potraviny s vysokým glykemickým indexem se podílejí na snazším přibírání. ⠀

Pro příklad: Pokud budou dvě naprosto stejné osoby držet dietu o stejném energetickém příjmu, zhubne méně ta, která přijímá potraviny s vyšším glykemickým indexem.⠀

Hřešte bez výčitek!

Zapnete si svůj oblíbený seriál, ale nemáte co zub? Rádi vám pomůžeme tento problém vyřešit i bez přibírání. Vyberte si z naší široké nabídky sladkostí nebo chipsů a mlsejte s klidnou duší.
 

Jak je to možné?

Čím více cukru v krvi máme, tím více se musí vyplavit hormonu inzulinu, který je nutný k tomu, abychom dokázali využít cukr jako palivo. Bohužel tento hormon také pomáhá ukládání nadměrně přijaté energie do tukové tkáně.

Jakmile po KetoMix dietě přejdete do 3. udržovací fáze, vybírejte potraviny s nízkým glykemickým indexem. Díky tomu budete mít vyrovnanější hladinu krevního cukru a nebudete mít hlad, chutě a při vhodném příjmu sacharidů nebude mít vaše tělo tendenci nadměrně ukládat tuk.

V následujícím přehledu vidíte, které potraviny mají nejvyšší glykemický index:⠀

  • Pivo 110,
  • smažené hranolky 95,
  • vařená mrkev 85,
  • corn flakes 85,
  • řepný bílý cukr 70,
  • pomerančový džus 65,
  • chléb žitný celozrnný 40,
  • fazole červené 40,
  • syrová mrkev 35,
  • jogurt 35,
  • vlašské ořechy 15,
  • cibule 10,
  • celer 10.