2. Cukr nemusí být sladký

Ve druhém díle našeho výživového seriálu se můžete dočíst více o cukrech. Jak se rozdělují nebo jaké druhy k cukrům patří.

Mnoho začátečníků si pod pojmem sacharidy představuje pouze sladké sacharidy, neboli cukry. Nicméně sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin:
▪️ jednoduché sacharidy
▪️ složené sacharidy.



Jednoduché sacharidy, které jsou často nazývány cukry, poznáte podle nasládlé chuti.
Složené sacharidy už ale nikoliv. Spadají sem škroby, které sladce nechutnají. Najdete je například v bramborách, rýži, těstovinách, kukuřici, pohance nebo v pečivu.

Jak už názvy napovídají, složené (nesladké) sacharidy jsou sloučeninami jednoduchých sacharidů, tedy mnoha těch malých sladkých cukrů. Pokud budete hodně dlouho žvýkat kousek pečiva, po chvíli ucítíte sladkou chuť. Obsažené složené sacharidy se díky enzymům začínají rozkládat na malé jednoduché sacharidy (cukry), které už vaše chuťové pohárky rozeznají.

Hřešte bez výčitek!

Zapnete si svůj oblíbený seriál, ale nemáte co zub? Rádi vám pomůžeme tento problém vyřešit i bez přibírání. Vyberte si z naší široké nabídky sladkostí nebo chipsů a mlsejte s klidnou duší.
 


Až tedy budete v obchodě zkoumat etiketu vaší oblíbené potraviny, ve výživových údajích najdete údaj “Sacharidy”. Uvedená hodnota “sacharidů” představuje součet složených sacharidů a jednoduchých sacharidů (cukrů). Pokud držíte ketonovou dietu, tak vám stačí sledovat tento údaj.

Pokud už jste ale ve fázi, kdy váhu udržujete a snažíte se o vyvážený jídelníček, měl by vás zajímat i následující údaj “z toho cukry”, kde je uvedeno obsažené množství jednoduchých sacharidů. Pokud totiž nejsme sportovci, cukry bychom měli omezovat na minimum. Ale o tom zase jindy .

Zapamatujte si

Jednoduché sacharidy, které jsou často nazývány cukry, poznáte podle nasládlé chuti. Složené sacharidy už ale nikoliv.