Umělá sladidla. Jaká jsou a je bezpečná jejich konzumace?

Pokud máte základní povědomí o zdravém životním stylu a chcete shodit nějaké to kilo, tento pojem určitě neslyšíte poprvé. Velké množství potravin, které se řadí mezi dietní, obsahují umělá sladidla. Jsou sladší než samotný cukr, a hlavně nemají žádné kalorie. V tomto článku se dozvíte, co umělá sladidla jsou, jaké máme druhy, zda je konzumace bezpečná a jejich výhody a nevýhody.

Co jsou umělá sladidla

Zařadili bychom je mezi doplňky stravy. Používají se jako náhrada cukru a mají mnohonásobně sladší chuť než klasický cukr. Kromě sladké chuti ale mají jednu velkou výhodu. Obsahují minimum nebo vůbec žádné kalorie. Používat je můžete při vaření, pečení nebo k oslazení vašich oblíbených nápojů. Například kávy nebo čaje. Můžete je znát i pod těmito pojmy:

  • náhrady cukru
  • nízkokalorická sladidla
  • bezkalorická sladidla

Umělá sladidla: druhy

A jaká jsou umělá sladidla? Seznam, který jsme pro vás připravili, vám řekne víc o jejich vlastnostech a použití. Tuto složku najdete skoro ve všech potravinách, a proto je důležité mít o nich přehled.  

Aspartam

Z hlediska zdraví je to nejvíce sporné umělé sladidlo. Bylo objeveno chemikem Jamesem Schlatterem v roce 1965. Stalo se tak úplnou náhodou, když si olíznul prst po tom, co obracel list knížky. Je více než o 200x sladší než klasický cukr. Nejčastěji ho najdete ve žvýkačkách, cereáliích a také slazených nápojích. Některé výzkumy ukazují, že jeho konzumace způsobuje odumírání mozkových buněk nebo dokonce rakovinu mozku.

Sacharin

Je to nejstarší umělé sladidlo, o kterém víme. Opět byl objeven náhodou, a to v roce 1879 Constantinem Fahlbergem. Mladý doktorand si po celodenní práci v laboratoři neumyl ruce a následně při svačení zjistil, že jeho rohlík chutná nasládle. Je více než 300x sladší než cukr. Stejně jako aspartam, tak i sacharin najdete ve žvýkačkách, dietních nápojích, v džemech či dokonce kosmetice. Dříve byl označován za nebezpečný, ale díky studiím a výzkumů se tato informace vyvrátila. Dnes patří mezi nejpopulárnější umělá sladidla.

Tip! Sacharin najdete ve složení KetoMix Vajonéze. Je to vynikající nízkokalorický dresink a díky své chuti vám bude připomínat majonézu. Dochutit si s ní můžete saláty či zeleninu. 

Sukralóza

Toto umělé sladidlo bylo objeveno v 70. letech 20. století. Sukralózu najdete v jogurtech, dietních nápojích či sirupech. Vyrábí se úpravou běžného cukru. Ovšem sukralóza nemá skoro žádnou energetickou hodnotu a neukládá se v tukové tkáni. Řadí se mezi nejpoužívanější umělá sladidla, jaká najdete na trhu. Evropský úřad pro bezpečnost dokonce použití sukralózy odsouhlasil i v potravinách pro lékařské účely ve výživě dětí do tří let. Je 600x sladší než běžný cukr. Použít ji můžete při pečení nebo do horkých nápojů.

Tip! Sukralózu například obsahuje i náš Ketodrink s příchutí pomeranče. Mimo jiné obsahuje hořčík, vápník, draslík a sodík.  

Acesulfam-K

Je přibližně 200x sladší než klasický cukr a jak už to bylo u předchozích umělých sladidel, i acesulfam byl objeven náhodně. Bezpečnost jeho používání dokazuje více než 90 studií. Opět ho najdete v dietních nápojích, ledových čajích či nakládané zelenině. Má nahořklou chuť, a proto se používá v kombinaci s jinými sladidly.

Tip! Toto umělé sladilo je použito v KetoMix proteinové cereální kaši. Je vhodná už od první fáze diety.

Neotam

Řadí se mezi novější umělá sladidla. Je více než 7000x sladší než sacharóza. Tedy klasický řepný cukr. Je to bílý krystalický prášek rozpustný ve vodě. Neotam nemá žádné kalorie a nulový glykemický index. Je tedy vhodný i pro diabetiky.

Cyklamát

Jedno z nejstarších sladidel, které se v poslední době využívá nejméně. Má nízkou sladivost a je 30 až 50x sladší než běžný řepný cukr. Pro někoho může být jeho chuť nepříjemná. Používá se v kombinaci s dalšími sladidly, například sacharinem.

Tip! Cyklamát najdete i v tomto proteinovém croissantu KetoMix. Je vhodný jako rychlá svačina na doma nebo i na cesty.

Stévie

Je to tropická rostlina a výtažek z jejích listů využíváme jako sladidlo. Nemá žádné kalorie, velmi dobře chutná a nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je vhodná pro diabetiky nebo při redukčních dietách. Stévií si můžete osladit čaj, kávu a další potraviny. Je 250x sladší než cukr. Mimo jiné, listy této rostliny obsahují proteiny, vlákninu, železo, fosfor, vápník, draslík, sodík, magnezium, zinek a vitamíny A a C. Jako jediná patří mezi přírodní náhražku cukru.

Tip! Stévii najdete ve složení proteinové tyčinky KetoMix s příchutí mandlí v mléčné čokoládě. Mimo jiné jsou tyto tyčinky bezlepkové a bez palmového oleje.

Škodlivost umělých sladidel

Jsou škodlivé nebo ne? Všechna umělá sladidla jsou vždy velmi důkladně zkoumána a jejich bezpečné užívání je mnoha studiemi potvrzeno. Není možné dostat na trh nové druhy, aniž by nebyly schváleny příslušnými úřady. Mezi bezpečná umělá sladidla v Evropě a v USA patří ta, která jsme vám tu zmínili. Tedy aspartam, sacharin, sukralóza, acesulfam, neotam a stévie. Například aspartam se ale nedoporučuje lidem, kteří trpí metabolickou poruchou fenylketonurií a neurologickými onemocněními.

Výhody a nevýhody

Umělá sladidla mají své výhody a nevýhody. Jsou skvělou alternativou ve chvíli, kdy se snažíte shodit přebytečná kila nebo máte intoleranci na glukózu. Prospěšné jsou i pro sportovce. Nevýhodu umělých sladidel můžete zpozorovat například při pečení nebo vaření. Oproti cukru nedokážou udržet vlhkost, a tak může například pečivo rychleji schnout. V mnoha potravinách byste ani nepoznali, že neobsahují běžný řepný cukr. Pokud máte redukční dietu, vždy si pro jistotu přečtěte složení daného výrobku.