Jedni je milují, jiní se jim vyhýbají. Pro někoho je konzumace pálivého jídla jen hra a hledání odvahy v překonávání vlastních hranic. Pálivá jídla mají také nálepku přírodního léku podporujícího hubnutí. Jak je to ve skutečnosti?
Pálivá jídla nepatří do klasické české kuchyně. Nad konzumací chilli papriček spíše kroutíme hlavou. Možná v nás ale hlodá červíček pochybností, jak to ostatní dělají, že dokáží jíst tak ostrá jídla. V některých zemích převládá názor, že pokud jídlo nepálí, nemá žádnou chuť. Jinde na světě jsou pálivá jídla mířená na udržení zdraví. Chilli působí antibakteriálně a je vhodné po konzumaci potravin, které byly dlouho na slunci, v teple a mohly se tak zkazit.
Proč jídlo pálí?
Pálivá jídla obsahují nejčastěji kapsaicin. Nejvíce ho v přírodní podobě najdeme v chilli papričkách. Jde o pálivou látku, po které nás brní pusa a rty, ale také vyvolá v těle pocit tepla.
Pálivé nejsou jen chilli papričky. Metabolismus startují i další suroviny:
- česnek (obsahuje alicin),
- zázvor (obsahuje gingerol, látku chemickým složením podobnou kapsaicinu),
- kari (obsahuje kurkumin, do kari past se dávají také chilli papričky),
- kurkuma (zahrnuje kurkumin),
- pepř (obsahuje piperin, piperidin).
Pálivá koření vzniká sušením těchto přísad a jejich pomletím na velmi jemné částečky. U nás je přirozenou přísadou pokrmů právě pepř. Ideální je celý pepř, který si pomelete až před jídlem nebo při vaření. Udrží se tak nejdéle aroma. Nejsilnější je bílý pepř, nejméně pálivý je pepř zelený, aromatický je černý.
I jeden druh chilli papriček má v názvu pepř, a to pepř cayenský.
Kapsaicin vyvolává v těle pocit bolesti. Platí to pro všechna místa, se kterými přijde do kontaktu. U nejrůznějších chilli výzev a při soutěžích o konzumaci nejpálivější papričky se proto používají rukavice. Vyvarujte se kontaktu s okem i nosem, pokud jste sáhli na chilli papričku. Této vlastnosti se využívá v pepřových sprejích na obranu.
Tip! Pálivost chilli papriček si ověřte na Scovilleově stupnici (též Scovilleho stupnice).
Po chilli se hubne - pravda nebo mýtus?
Kapsaicin způsobuje, že máme pocit tepla. Aby se tělo ochladilo, potřebuje na to více energie než normálně a zrychluje také metabolismus. A pokud je našemu tělu teplo, rozšíří kožní i podkožní cévy. V takovou chvíli se více potíme, podpoří se srdeční činnost a oběhová soustava. Krev se rozproudí, tím se rozředí a celý mechanismus pomáhá předcházet vzniku srdečních a cévních chorob. Rychlejší oběh zabraňuje také usazování cholesterolu. Ze stejného důvodu dokáže pálivé jídlo organismus ochladit. Tělo se po konzumaci začne potit a pot organismus ochlazuje.
Rychlejší metabolismus a vyšší energetický výdej proto urychluje spalování tuků. Nejlepších výsledků dosahují osoby s větší nadváhou. Konzumace chilli přináší slanou chuť do úst. Po jejich konzumaci pak nemáte potřebu jíst tolik slaných a tučných jídel. Kapsaicin způsobuje, že se cítíme dříve sytí, vystačíme si s menší porcí. A má tak efekt na hubnutí i u osob s menší nadváhou.
Proč jíst pálivé?
Chilli papričky mohou fungovat také jako prostředek prevence chorob. Mají prokázaný antioxidační účinek a pomáhají imunitnímu systému. V těle se po jeho konzumaci začnou vytvářet endorfiny, člověk je po konzumaci pálivého jídla šťastnější.
Proč byste měli konzumovat pálivé jídlo?
- podpoříte kardiovaskulární systém,
- startujete imunitu,
- může vám pomoci při trombóze a křečových žilách,
- zlepšuje prokrvení sliznic, pomáhá uvolnit hleny,
- zabírá na omrzliny, podlitiny, hematomy,
- doporučuje se při cukrovce,
- ničí bakterie v trávicím traktu,
- funguje jako prevence zánětů,
- posiluje trávicí trakt a chrání před žaludečními vředy,
- dá se použít na tlumení chronické bolesti.
Rizika konzumace pálivých jídel
Nejde jen o to, že někomu pálivá jídla nechutnají, někomu nesedí ani zdravotně. V případě onemocnění žaludečními vředy může způsobit zhoršení projevů. U citlivých osob může zhoršit podráždění jícnu, žaludku.
Rizikové může být pro osoby s vyšším krevním tlakem. Konzumace pálivých jídel ho ještě dále zvyšuje.
Kdy byste měli pálivá jídla vynechat?
- Pokud kojíte. Pálivé jídlo se přes mateřské mléko dostane do zažívání miminka a můžete si po konzumaci ostřejšího jídla vyslechnout několikahodinový pláč miminka, kterého bude bolet břicho.
- Chilli nedávejte dětem. Pro malé děti je chilli zcela nevhodné. Děti obvykle samy od sebe pálivé nevyhledávají. Později je to jen na jejich odvaze a pocitu, zda si ostré dají.
- U některých osob může pálivé jídlo vyvolat alergickou reakci.
Jak si zvyknout na pálivá jídla?
Na pálivá jídla si zvykejte postupně. Stačí malé dávky. První měsíc konzumujte např. nejslabší chilli papričky jalapeňos. A na nich postupně vysledujte, jestli s nimi organismus ještě bez problémů bunguje, nebo už se mu to nelíbí. Pak můžete postupně pálivost zvyšovat. Klidně ale zůstaňte dlouhodobě na stejných dávkách.
Pokud to s pálivostí přeženete, nezapíjejte sousta vodou. Nepomůžete si, možná budete mít ještě intenzivnější pocit, že vás jídlo pálí. Na pálivé funguje nejlépe mléko, které z chuťových pohárků ostrost dostane.
Rada! Při dochucování jídel pálivým kořením se držte zpátky. Pokud to přeženete, z hotového jídla pálivost nedostanete. Ale dodat ho tam můžete kdykoliv.
Velmi dobré je připravené sušené maso s chilli kořením. Pro začátky s pálivými jídly je prakticky ideální. Stejně tak stojí za vyzkoušení omáčka podobná chilli con carne.