Protikvasinková dieta – pomůže low carb jídelníček

Přemnožené kvasinky (kandidóza) dokáží pořádně potrápit. Většinou je znáte v podobě různých nepříjemných gynekologických obtíží. Projevují se ale i jinak. Možná ani nevíte, že se to týká i vás. V dnešním článku se podíváme na to, co patří mezi projevy kandidózy a zda vám proti kvasinkové infekci může pomoci nízkosacharidová dieta. Na konci článku najdete i několik receptů na jídla vhodná do protikvasinkové diety.

kvasinky klin (1)

Život s kvasinkou

Kvasinky jsou běžnou součástí lidského těla. Za ideálních podmínek žijí v rovnováze s ostatními bakteriemi a tělu prospívají. Pokud ale dojde k jakýmkoliv výkyvům, které vedou k jejich přemnožení, mohou způsobit řadu potíží. Na vině mohou být:

  • léky (převážně antibiotika),
  • nadměrný stres,
  • kouření,
  • dlouhodobá spánková deprivace,
  • oslabená imunita nebo
  • špatný jídelníček.

Kvasinky žijí z jednoduchých cukrů. Pokud je strava plná bílé mouky, sladkostí nebo alkoholu, je úspěch v jejich přemnožení téměř zaručen. Pak může kromě léčby pomoci i protikvasinková dieta.

Příliš mnoho kvasinek

Existuje více než dvacet různých druhů kvasinek, které vás mohou potrápit. Nejčastější je ale Candida albicans způsobující kandidózu. Infekce se nemusí odehrávat jen v intimních partiích. Může se vyskytnout prakticky kdekoliv. I její příznaky jsou velmi rozmanité. Patří mezi ně třeba problémy s kůží, potíže s trávením, změny nálad nebo dokonce deprese.

candida pismena (1) 

Protikvasinková dieta

Klíčem k vítězství nad přemnoženými kvasinkami je kromě léčby omezit příjem sacharidů, které v běžné stravě převažují nad tuky a bílkovinami a kvasinku tak živí. Rychlé cukry jsou zde vyloženě tabu. Protikvasinková dieta znamená také vynechat veškerou bílou mouku, těstoviny, luštěniny, většinu ovoce a sladkou zeleninu.

Nízkosacharidová dieta

Na velice podobném jídelníčku jako protikvasinková dieta je postavena i nízkosacharidová neboli proteinová dieta. Základem jsou potraviny bohaté na kvalitní bílkoviny a tuky, naopak velmi omezený je příjem sacharidů. Přemnožené kvasinky tak rychle ztratí zdroj potravy. Kromě toho, že zatočíte s kvasinkami, bude příjemným bonusem i výrazný úbytek na váze.

Pokud nechce řešit nákupy low carb potravin a sestavování jídelníčků, mohou být pro vás ideálním řešením dietní programy KetoMix. Je pro vás připraven konkrétní dietní plán včetně všech pokrmů, které jsou velmi snadné na přípravu a obsahují veškerou potřebnou výživu. Připravit si můžete proteinovou polévku, kaši, palačinku, pečivo nebo těstoviny. Vše bez cukru. Po celou dobu máte navíc k dispozici výživové poradkyně, které vám pomohou, když si nebudete vědět rady.

Modelka (1)

Jak ještě můžete protikvasinkovou očistu podpořit

Protikvasinková dieta má svá specifika. Sama o sobě odvede velký kus práce. Abyste v boji proti kvasinkám měli stoprocentní jistotu, je ale vhodné ji ještě podpořit těmito pěti opatřeními.

  1. Dodržujte pitný režim – úplně vynechejte sladké nápoje, pijte pouze čistou vodu a neslazené čaje.
  2. Zařaďte do jídelníčku potraviny s probiotickými účinky – neslazená kefírová mléka, zakysané nápoje bílé jogurty nebo kvašená zelenina jako kysané zelí.
  3. V boji proti kvasinkám pomohou i bylinky – kurkuma, oregano, čaj z levandule, šalvěj nebo lichořeřišnice.
  4. Jezte česnek – je to přírodní antimykotikum a má silné antibakteriální účinky. Jako prevence vám budou stačit 2 stroužky syrového česneku denně.
  5. Detoxikujte – pomocí detoxu se tělo čistí od škodlivých látek. Hodně pijte a spěte, odlehčete jídelníček a přidejte lehký pohyb. Celý proces můžete podpořit i přírodními tabletami nebo bylinnými kúrami.

Pozor na plísně

Bujení kvasinek ve vašem těle můžete podpořit nejen nevhodným jídelníčkem, ale pozor si musíte dáte také na různě se vyskytující bakterie a plísně. Někdy si ani neuvědomíte, kde všude je můžete najít. Celý problém s kandidózou se pak může snadno opakovat a držet protikvasinkovou dietu vám bude celkem k ničemu.

Lednice
Stačí jediný plesnivý kousek zeleniny v lednici a máte tu problém. Plísně se velmi rychle šíří i do dalšího jídla. Potraviny v lednici proto pravidelně kontrolujte a lednici umývejte desinfekčními prostředky.

Ovoce a zelenina
Všímejte si, jestli má ovoce nebo zelenina jen tzv. „modřiny“ z natlučení nebo jestli už jde o hnilobu. Pokud je to ten druhý případ, nestačí jen vyříznout postiženou část. Rovnou celý kus vyhoďte. I když to není na první pohled patrné, zárodky plísně a bakterií už napadly celý plod.

Zásobníky na chleba a pečivo
I chleba a pečivo mají tendenci podléhat rychle plísním. Jakmile se na nich jednou plíseň vyskytne, nestačí ale jen vyhodit postižený kus. Je potřeba vyčistit celý chlebník a na vysokou teplotu vyprat i utěrku nebo sáček, kde byl uložen.

Lahve na pití
Ať už je to termoska na čaj nebo lahev s pítkem. I tam všude se plísně a různé bakterie rády usídlují. Všechny tyto nádoby proto pravidelně pečlivě čistěte a vymývejte. Hlavně těžko dostupný střed pítka a vnitřek brčka.

Ořechy
Při špatném skladování rychle podléhají také ořechy různým plísním. Na první pohled to přitom nemusí být vůbec viditelné. Mezi nejnáchylnější druhy patří arašídy a, v Česku tolik oblíbené a rozšířené, vlašské ořechy. Před konzumací byste ale raději měli následujícím způsobem zpracovávat všechny druhy. Přes noc je namočte do vody a pak stačí v troubě usušit.

Jídelníček v protikvasinkové dietě

Nejdůležitější je kompletně vyřadit z jídelníčku tzv. jednoduché cukry. Opatrní ale musíte být i u dalších potravin. Co tedy konkrétně smíte a nesmíte při protikvasinkové dietě jíst? Stručný sumář najdete v tomto přehledu.

cukrova stola (1)

Zakázané potraviny (příklady)

  • Potraviny s přidanými jednoduchými cukry – cukr, med, sirupy, sladkosti, čokolády, sladké pečivo, většina ovoce (banány, mango, hroznové víno, jablka, hrušky, švestky atd.), nakládaná zelenina, rajský protlak, pečivo, chléb, instantní jídla, polotovary, mražené a konzervované ovoce, dochucovadla (kečup, hořčice, majonéza)
  • Potraviny se složenými cukry – bílá mouka, rýže, těstoviny
  • Mléčné výrobky – mléko, plísňové sýry
  • Maso – uzeniny, vepřové maso, paštiky, sušené maso, konzervované ryby
  • Zelenina – brambory, mrkev, kukuřice, topinambur
  • Luštěniny – tofu, tempeh, soja, arašídy
  • Bylinky a koření – houby, ocet, maggi, ostrá koření, salátové dresinky
  • Nápoje – sladké limonády, ochucené vody, alkohol, káva, sladké čaje, perlivá vody, džusy

Povolené potraviny (příklady)

  • Ovoce – Citróny, grapefruity, kiwi, bobulovité ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny)
  • Zelenina – špenát, brokolice, saláty, okurka, celer, cibule, česnek, cuketa, květák
  • Luštěniny – fazole, hrách, čočka, cizrna
  • Obilné výrobky – pohanka, jáhly, celozrnné obiloviny, celozrnná rýže, quinoa, amarant, pečivo a chléb bez kvásku a kvasnic
  • Mléčné výrobky – zákysy, bílé jogurty s živou kulturou, kefír, acidofilní mléko, tvaroh, cottage, máslo, lučina, ricotta, mozzarella
  • Maso – drůbeží, králičí, jehněčí, skopové, telecí, ryby a plody moře
  • Ořechy a semínka – mandle, para ořechy, pinie, lískové ořechy, mák, kokos, slunečnicová semínka, dýňová semínka, len, chia
  • Bylinky a koření – zázvor, skořice, mořské řasy, jablečný ocet, čerstvé bylinky
  • Nápoje – čistá neperlivá voda, bylinkové čaje, zelené čaje, voda s citronem

Co vařit – 3 recepty proti kvasinkám

Do jídelníčku byste měli u protikvasinkové diety zařadit více potravin s antimykotickými účinky. Patří sem třeba česnek, kurkuma, oregano nebo zázvor.  Inspirovat se můžete následujícími recepty.

nudle (1)

Kuřecí na kurkumě s konjakovými nudlemi

 

Postup:

Osolená a nakrájená kuřecí prsa orestujete na cibuli, podle chuti okořeníte kurkumou a prolisovaným česnekem. Přidáte propláchnuté konjakové nudle a vše krátce společně orestujete. Podáváte posypané čerstvým koriandrem.

malinovy kefir (1)

Malinový kefír

  • neochucený kefír
  • mražené maliny (borůvky, ostružiny)
  • stévie (nemusí být)

Postup:

Do kefíru rozmixujete menší hrst mražených malin (nebo borůvek či ostružin). Pokud chcete, můžete dochutit stévií. 

 

 

spenat (1)

 Špenátové muffiny

  • baby špenát 
  • 2 vejce
  • mozzarella
  • cibule
  • sůl
  • pepř

Postup

V nádobě vyšlehejte vejce, přidejte sůl, pepř a na malé kousky nakrájenou cibuli. Připravte si formičky nebo plech na muffiny a vložte do nich opláchnutý a osušený baby špenát. Vše zalijte připravenou směsí z vajec a shora posypte nastrouhanou mozzarellou. Pečte v troubě cca 20 min na 180°C. 


nahled magazin MP
Autor článku
Marie Petrovová

Zvídavost a láska k psaní ji dovedly k žurnalistice. Úspěšně vystudovala Akademii žurnalistiky a nových médií. Už během školy navštěvovala několik stáží v mediálních domech či České televizi. Tam se po absolutoriích rozhodla zakotvit. Nakonec ji osud dovedl k public relations a marketingu. Zůstala tak nadále věrná světu médií jen z druhé, pro ni barevnější, strany. Svůj čas nejraději tráví s rodinou a přáteli. Nejoblíbenější sportovní aktivitou je pro ni jóga, díky které může propojit ducha i těla. Své štěstí neustále objevuje v okamžicích.