Ve čtvrtém díle našeho výživového seriálu se můžete dočíst více o složených cukrech, tedy škrobech.
Jak už z našich vzdělávacích seriálů víte, sacharidy rozdělujeme na ty sladké jednoduché a potom na ty složené. Dnes vám vysvětlíme ty složené.
Složené sacharidy známe také pod názvem škroby a přijímáme je z pečiva, brambor, těstovin nebo například z rýže.
Škroby jsou složeny z mnoha jednoduchých sacharidů. Doporučený denní příjem sacharidů pro průměrnou aktivní osobu se pohybuje od 4 do 6 g na kilo. Ženy by se měly držet spodní hranice a muži té horní, ale záleží na množství fyzické zátěže.
Přílohy bez výčitek!
Vyzkoušejte naše konjakové přílohy. Jsou vhodné již od 1. fáze diety a rozhodně se sacharidů bát nemusíte.
Pro ženu o 60ti kilech je to tedy 240 g na den. Toto doporučení se však netýká ketonové diety, kde je maximální příjem 50 g na den. Nicméně, jakmile s ketonovou dietou skončíte, můžete sacharidy pomalu navyšovat z 50 g až na doporučené množství. Zvyšujte postupně na 100 g, 150 g a sledujte, jak vaše tělo reaguje. Pokud jste méně fyzicky aktivní nebo si váhu musíte bedlivě hlídat, není problém zůstat na 150-200 g na den.
Pro představu obsah sacharidů v pečivu a nejběžnějších přílohách:
- 200 g vařených brambor 30 g,
- 200 g vařené rýže 40 g,
- 200 g vařených těstovin 53 g,
- 4 plátky toustového chleba (tedy dva zapečené tousty) 48 g,
- jeden krajíc Šumavy 24 g.
Mohlo by vás ještě zajímat...
Sportovní aktivity, které lze dělat i za deště.