Vánoce se blíží. Připravte si zdravé vánoční menu bez výčitek.

Vánoce Vánoce přicházejí, šťastné a veselé. Pro mnohé z nás nejkrásnější období z celého roku, kdy můžeme strávit čas s rodinou, koukat na pohádky a oblíbené vánoční filmy, péct a ujídat cukroví a načerpat síly do Nového roku.

Pro některé to ale taky vyvolává obavy z porušení diety, přejídání a vynechání jakékoliv fyzické aktivity. Nemusíte se ničeho bát. I vánoční svátky si můžete naplno užít, aniž byste si cokoliv museli vyčítat. Tradiční večeře, která se u nás podává, je velmi kalorická, těžce stravitelná a některým způsobí i zažívací potíže. My vám dáme pár tipů na odlehčené menu. Připravit ho můžete celé rodině a Vánoce si užít bez výčitek. Štědrovečerní večere totiž nemusí nutně znamenat tučné a těžké jídlo. Tak pojďme na to.

Tip! I cukroví může být zdravé. Zkuste upéct low carb perníčky nebo tyto jednoduché kokosky.

Rybí polévka

Tuto polévka si většina z nás uvaří opravdu jen jednou za rok, a to právě na Vánoce. Je to tradiční český pokrm, který neodmyslitelně patří ke štědrovečernímu menu. A my pro vás máme skvělý recept.

Na 1 porci budete potřebovat:

Postup:

Zeleninu nakrájejte a krátce osmahněte na oleji a zalijte vodou. Přidejte kapra nebo jinou rybu, osolte, opepřete a vařte do měkka. Vyjměte část zeleniny, tu rozmixujte a dejte zpět do polévky. Pokud máte rádi vývar, mixování zeleniny můžete vynechat. Nakrájejte uvařenou rybu a připravte si KetoMix houstičku dle návodu na obalu. Připravte si teflonovou pánev, na které na sucho houstičku osmažte. Servírujte do hotové polévky. Jednoduché že?

Rada! Tak jako u jiných polévek se nemusíte bát konzumovat rybí polévku i druhý den. Ingredience se krásně rozleží a chuť bude ještě lepší.

Bramborový salát

Kdo by ho nemiloval. Je to typická štědrovečerní příloha, která patří ke kaprovi, řízku nebo vinné klobáse. Receptů najdete spoustu a každá rodina ho dělá jinak. Věděli jste, že si lze připravit i tak trochu netradiční bramborový salát, který vám nenaruší vaši dietu? Pojďme si ho společně připravit.

Ingredience na domácí majonézu:

  • 1 žloutek,
  • ½ lžičky šťávy z citronu,
  • 1 lžičku vinného octa,
  • ¼ lžičky hořčice bez cukru,
  • ½ lžičky soli,
  • ¾ hrnku olivového nebo avokádového oleje.

Na salát budete potřebovat:

  • ¼ středně velkého celeru,
  • ¼ ředkve vodnice,
  • ¼ mrkve,
  • ½ balení zakysané smetany,
  • 2 vejce natvrdo,
  • lžičku hořčice bez cukru,
  • sůl, pepř.

Postup

Oloupejte a do měkka uvařte kořenovou zeleninu. Mezitím si připravte domácí majonézu. Vezměte si vyšší nádobu, do které vlijte žloutek, citronovou šťávu, ocet a přidejte hořčici a sůl. Ručním šlehačem vyšlehejte směs tak, aby se vám vytvořila světle žlutá hmota. Do ní přidávejte po lžičkách ¼ oleje a dobře prošlehejte. Zbytek oleje za stálého šlehání opatrně přilévejte do směsi, dokud se nevytvoří tuhá majonéza. Až budete mít hotovo, dejte majonézu do lednice vychladnout.

Mezitím nakrájejte na menší kostičky uvařenou zeleninu a vejce natvrdo. Připravte si velkou mísu, ve které budete salát míchat. Do zeleniny a vajíčka přidejte zakysanou smetanu, domácí majonézu, hořčici, sůl a pepř. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Hotový salát nechte přes noc uležet.

Řízek nebo kapr?

Toť otázka. Vánoce sebou nesou i spoustu tradic, a kromě lití olova nebo krájení jablek to znamená i přípravu štědrovečerní tabule. Tam patří již zmíněná rybí polévka, bramborový salát a k němu kapr. Mnozí z nás vyměnili kapra za řízek nebo vinnou klobásu. Co kdybyste si zkusili rybu k salátu připravit tentokrát trochu jinak.

Obalovaný kapr. Na 1 porci budete potřebovat:

Postup

Filet z ryby omyjte a očistěte. Následně osolte a opepřete a poté ho obalte ve směsi KetoMix omelety. Na pánev dejte trochu oleje a do zlatova osmažte rybu z obou stran. Podávejte s „bramborovým salátem“.

Pokud ale i přesto chcete mít ke štědrovečerní večeři řízek, zkuste ho připravit bez klasického trojobalu. Ideálně na přírodní způsob. Použijte své oblíbené bylinky nebo koření. I kapr lze nahradit jinou rybou. Použít můžete lososa nebo pstruha. Nejvhodnější rybou je štika nebo treska, protože mají nízký obsah tuku.

Rada! Při smažení masa či ryby používejte kuchyňské ubrousky. Těmi odstraníte přebytečný tuk.

Jezte a pijte s rozumem

O svátcích máme tendenci hřešit nejenom v jídle, ale také v nápojích. Jedna sklenička coca-coly přece nemůže uškodit. Většinou to u jedné skleničky stejně nekončí. Slazené nápoje obsahují hodně cukru a mohou tak ovlivnit denní příjem energie. Pijte spíše vodu a dochuťte ji plátkem citrónu nebo pomeranče. Pokud váš den musí začít kávou, vyzkoušejte instatní kávu KetoMix, která podporuje hubnutí a má jemnou chuť vanilky. Pozornost věnujte i při výběru alkoholických nápojů. Vyhýbejte se tvrdému alkoholu, likérům a míchaným nápojům. Dejte si raději sklenku vinného střiku.

Tip! K cukroví rozhodně patří kakaový nápoj, ten je navíc obohacený o čekankovou vlákninu. Zažene vám chuť na sladké a díky nízkému obsahu tuku nemusíte mít výčitky. 

Fit Vánoce

I když se to může zdát nereálné, lze si Vánoce užít naplno tak, abyste nestrádali, nehladověli a nezáviděli ostatním, že si mohou dopřát cukroví, alkohol a pořádnou dávku tuků v podobě smaženého řízku a bramborového salátu. V tomto článku jsme vám dali mnoho tipů na to, jak si připravit zdravé vánoční menu na kterém si pochutnáte. A možná nejen vy, ale i celá rodina. Vytvořte si svoje zvyklosti a zapojte celou rodinu. Nemusíte se nutně držet tradic, prostě si připravte Vánoce podle sebe. Důležité je strávit tento čas s těmi nejbližšími.