Ověřené tipy na náhrady jídla. Nebojte se změny!

V životě můžete narazit na různé situace, kdy najednou musíte změnit systém stravování. Své zdraví si chcete uchovat, nebo zachránit, a tak potřebujete rychlé řešení v podobě náhrady jídla. Někomu je zase proti mysli jíst maso. Přesto ale ví, že živiny v něm obsažené pro fungování a stavbu těla potřebujete. Existuje i v tomto případě nějaká náhrada jídla? 

Ve většině případů naštěstí existují vhodné náhražky jídla. Náhrada jídla ale v uších mnohých nezní úplně chutně a lákavě. Zjistěte s námi, že i vhodná náhražka jídla dokáže vykouzlit ideální chuťové kombinace. Naše tělo vždy potřebuje vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků a vlákniny. Náhrada jídla musí splňovat i tyto parametry a tělu musí dodat potřebné živiny. Pojďte se s KetoMix podívat na možné alternativy.

Náhražka masa

“Musíš jíst maso, abys byla silná. Dej si maso, abys vyrostla,” těmito hláškami nás zásobovali rodiče a prarodiče. A dodnes se tak děje. Svým způsobem měli pravdu. Maso je důležité pro tělo z hlediska nutričních hodnot. Obsahuje bílkoviny, které jsou základní stavební jednotkou našeho organismu v podobě svalů. Svaly ovlivňují držení těla a pohyb. Navíc nás dobře zasytí a podílí se na obranyschopnosti organismu. 

Rada! I po vynechání masa z jídelníčku dbejte na příjem bílkovin. Bílkoviny doplníte např. mlékem, mléčnými výrobky, bílkem nebo vejci obecně. Z rostlin je alternativa masa pro potřebné množství bílkovin skryta v sóji, luštěninách, obilovinách jako pšenice, žito, oves, rýže.


Proteiny můžeme tělu dodat i jinak, a to prostřednictvím náhražky masa. Nejenže najdete veganské maso prakticky
v každém větším obchodu s potravinami, začínají ho jíst i milovníci masných výrobků. I hojně navštěvované fast foody, restaurace nákupních center či přidružené bufetové stánky se tomuto trendu přizpůsobují a veganské maso zařadily do svých nabídek. 

Sojové maso

Jako alternativa masa se uvádí produkty na bázi sojové bílkoviny, tedy tempeh, tofu, sojové maso. Mají méně tuku, zato obsahují nenasycené mastné kyseliny a jsou bez cholesterolu. Jde o levnou a rychlou náhražku masa. Připravit si z nich můžete čínu, guláš, sekanou, směs na špagety. Velmi dobře se dá ochutit a je vhodné i na marinování.  

Náhražky masa bez soji

Samozřejmě je možné volit také náhražky masa bez soji. Tyto náhražky masa se vyrábí z pšeničného lepku, tedy pšeničné bílkoviny. Mezi takové rostlinné náhražky masa patří robi maso a seitan. Dále pak beyond meat burger, který je primárně tvořen hráškovou bílkovinou, Šmakoun tvořený vaječným bílkem. . Robi maso je česká specialita založená na pšeničné bílkovině. Ačkoliv jde o náhradu jídla, není plnohodnotná. Obsahuje méně kvalitní bílkoviny než maso. 

Rostlinné náhražky masa obsahují srovnatelný podíl bílkovin jako maso. Nejlépe na tom je tofu a tempeh, jejichž bílkoviny jsou nejlépe využitelné. U rostlinných náhražek počítejte s vyšším obsahem sacharidů a tuků než je u klasického libového masa. Na rozdíl od masa ale neobsahují cholesterol, což je jejich neskutečné plus. 

Tip! Vyzkoušejte i český Šmakoun. Je z vaječných bílků, které svou chutí připomíná. Po vhodném okořenění se podobá vařenému kuřecímu masu. 


Orientační nutriční hodnoty náhrady ve 100 gramech:

Sojové maso v suchém stavu

Tofu

Tempeh

Robi

Šmakoun

Beyond meat

Bílkoviny

52 g

12 g 

16 g

24 g

14 g

18 g

Tuky

6 g

8 g

15 g

2 g

1 g

18 g

Sacharidy

15 g

2 g

4 g

6 g

2,6 g

10 g

 

Kvalitní dávku bílkovin získáte také s výrobkem SimplyMix. Jedna porce tělu dodá 20 gramů proteinů. Kromě toho obsahuje omega-3 mastné kyseliny a kukuřičnou vlákninu. Omega-3 kyselina je důležitá pro správné fungování srdce, mozku i očí. Do koktejlu SimplyMix se přidávají také rostliny maka a ashwagandha. Maka má schopnost podpořit vaše duševní zdraví, sexualitu. Ashwagandha podporuje boj proti stresu a vyrovnání hormonálního systému. 

Náhražky kávy

Už babičky dělaly dětem kávu. A není potřeba klepat si na čelo, jaké chyby se dopouštěly. Existovaly totiž produkty, které kávu napodobovaly. I děti si tak dávaly sladkou bílou kávu ke snídani, nebo na odpolední svačinu. Nejspíš jste slyšeli názvy jako cikorka, melta, špaldová káva nebo žitovka. Všechno jsou to náhražky kávy. Dodnes se s nimi v obchodech potkáte a rozhodně stojí za vyzkoušení. 

Tip! Cikorka také pomáhá při žlučových kamenech, při onemocnění močových cest, zácpě a nechutenství. Cenná je i pro obsah inulinu. 


Z čeho se náhražky kávy vyrábí?

Špaldová káva je vyrobená z pražené pšenice špaldy. Cikorka je kávovinový nápoj vyrobený z praženého kořene čekanky. Žitovka je z praženého žita. Melta je směs kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Všechny tyto výrobky jsou bez kofeinu a vhodné pro děti, těhotné, kojící i osoby s vysokým krevním tlakem. Náhražky kávy obsahují tělu prospěšné látky jako vitamíny B1, B2, bílkoviny, fosfor, zinek, vápník a hořčík. 

Rada! Vášnivé kafaře obilné nápoje neurazí, ale také nenadchnou. Kávovinové nápoje chuť pravé kofeinové kávy prostě nedoženou. Kofeinu v kavárně se můžete vyhnout objednáním bezkofeinové kávy. Pokud máte problém i s klasickým mlékem v kávě, doporučujeme sojové mléko nebo ovesné mléko. 

Náhražky soli

“Není umění vařit se solí. Bez soli, to je umění!” tuto hlášku známe z úst pane Wericha v pohádce Byl jednou jeden král. 

I podle pohádky to vypadá, že sůl prostě nahradit nedokážeme. Sůl je v určitém nadměrném množství škodlivá. Někdo ji ale potřebuje nahradit ze zdravotních důvodů. Napomáhá k  vysokému krevnímu tlaku, zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, zhoršuje funkci ledvin a přispívá k řídnutí kostí. Sůl je na druhou stranu nutnou součástí fungování našich orgánů a tkání a nedokážeme si ji přitom v těle sami vyrobit.   

Rada! Hlídejte si, abyste tělu dodávali denně 2-4 g soli. Podle vědců je toto množství zcela dostačující. Světová zdravotnická organizace uvádí doporučenou denní spotřebu na 6 gramů na osobu a den. Dívejte se proto na obaly výrobků, abyste znali předem množství přijaté soli. Uvádí se, že je v současné době průměrná spotřeba 16 gramů na den. 


Nevíte, jak zatočit se solí, protože vám nesolená jídla nechutnají? Vhodné chuťové náhražky soli jsou skryty v bylinkách a
koření

Čím dochutit jídlo? 

  • řeřichu dejte do pomazánek, 
  • libeček do polévek,
  • bazalku na těstoviny,
  • oreganem,
  • česnekem,
  • pepřem, 
  • tymiánem, 
  • rozmarýnem, 
  • červenou paprikou,
  • cibulí, 
  • citronovou šťávou, 
  • limetkou,
  • kari. 

Sáhnout můžete i po produktech speciální výživy. Kupte chlorid hořečnatý, který má slanou chuť, ale nejde o čistou chuť soli. Dále je možné zkusit chlorid vápenatý, který  má extrémně slanou chuť a využívá se v nápojích pro sportovce. Chlorid draselný je také alternativou, ale má zase spíš kovovou pachuť. 

Rada! Na nesolené jídlo se dá zvyknout. Vše je jen otázka času. Omezte přísun soli postupně. Radikální zákaz nejspíš nepřinese kýžený úspěch. 


Změn v jídelníčku se nebojte. Náhrady jídel vás nemají od jídla odradit. Jejich cílem je zachovat optimální strukturu přijatých látek a dokonce dodat tělu i něco vhodného navíc. I chuť je důležitým aspektem, na který se výrobci náhražek jídla zaměřují.