Ostropestřec mariánský - skvělý pomocník pro zdravé hubnutí

Ať už držíte ketonovou, proteinovou nebo jakoukoli jinou dietu, měli byste do svého jídelníčku zařadit jeden doplněk stravy – Ostropestřec mariánský, latinsky pak Silybum marianum nebo chcete-li mariánský bodlák. Tato zázračná bylina vám totiž pomůže nejen s procesem samotného hubnutí, ale hlavně pomůže likvidovat z vašeho těla toxiny, které při jakékoli dietě vaše tělo vyplavuje. Ptáte se proč při dietě? Většina toxinů (tedy jedovatých látek) je uložena ve vašich tukových buňkách a při jakékoli dietě se tyto toxiny začnou vyplavovat do těla. A dají tak pořádně zabrat vašim játrům. No a právě ostropestřec vašim játrům pomůže s tím, aby fungovala správně.


Co je ostropestřec mariánský?

Ostropestřec mariánský je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, původem z jižní Evropy, ale nyní pěstovaná po celém světě. Její využití v léčitelství sahá až do starověku, a díky moderním výzkumům je stále více populární i v současném lékařství a doplňkové medicíně. Jedním z hlavních důvodů, proč se ostropestřec mariánský těší oblibě, je i jeho údajný příznivý vliv na hubnutí a dietu.

Hlavní aktivní látkou obsaženou v ostropestřci mariánském jsou flavonoidy, zejména silimarin, který má vynikající protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Silimarin je extrahován ze semen ostropestřce mariánského a jeho účinky jsou takřka zázračné. Podporuje trávení, chrání játra, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a podporuje detoxikaci těla.

 Jak ostropestřec mariánský pomáhá (nejen) při dietě?

1. Detoxikuje játra a pomáhá jim ve správné činnosti

Játra jsou klíčovým orgánem pro detoxikaci těla. Když jsou zatíženy nadměrnou konzumací těžkých potravin, alkoholu nebo toxických látek z životního prostředí nebo při dietě, mohou začít špatně fungovat a mít potíže s efektivním odstraňováním těchto odpadních látek z těla. Silimarin obsažený v ostropestřci mariánském může pomoci při obnově a ochraně jater, což vede k efektivnější detoxikaci a zvýšenému metabolismu.

2. Podporuje trávení

Zdravé trávení je základem úspěšné diety. Když trávíte špatně, lehce to poznáte. Můžete být nafouknutí, mít nadýmání, cítit plné břicho nebo mít problémy s průjmem nebo zácpou. Všechny tyto stavy a pocity vás mohou při odhodlání držet dietu dál brzdit. Ostropestřec mariánský vám ale pomůže s podporou produkce žluči, která je nezbytná pro rozklad tuků a dalších živin. Tím vám trávení zlepší a pomůže vám i lépe vstřebat živiny z potravy. 

3. Ostropestřec jako zabiják špatného cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu může být při hubnutí překážkou. Silimarin obsažený v ostropestřci mariánském vám může pomoci snížit hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zvýšit hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. A zdravá hladina cholesterolu v krvi vám zase zajistí, že budete mít v pořádku srdce a cévy. 

4. Ostropestřec jako výrazný antioxidant

Přemíra toxinů v těle může přispívat k zánětům a nepříznivě ovlivňovat metabolismus. Silimarin jako silný antioxidant pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem a zánětem. Tím může přispět k celkovému zlepšení zdraví a podpoře úspěšného hubnutí.

Ostropestřec a jeho užití

Ostropestřec, jak jsme již zmínili, je skvělým pomocníkem nejen při hubnutí, ale i jako běžný doplněk stravy, který má prokazatelně dobrý vliv na zdraví. 

Ostropestřec si můžete koupit ve formě doplňků stravy, ale i jako čaj nebo suchý extrakt. Pokud máte pochybnosti, samozřejmě jeho užití konzultujte s lékařem nebo lékárníkem. Obecně však platí, že Ostropestřec nemá žádné škodlivé vedlejší účinky.

Doplňky stravy - Ostropestřec můžete zakoupit ve formě tablet nebo kapslí. Jejich užití je jednoduché a měli byste se vždy řídit dávkováním, které naleznete na obalu. Stejně jako ostatní tablety nebo kapsle zapijte vodou a o víc se nestaráte. 

Čaje - Pokud nejste příznivcem tabletek, pak si můžete z ostropestřce udělat čaj. Na trhu existují sypké směsi nebo přímo sáčkové varianty, které stačí jen zalít horkou vodou a nechat louhovat. 

Drcené plody - Poslední variantou je použití sušených drcených plodů, které jednoduše buď přidáte do jídla nebo si z nich uděláte odvar.