Bezezbytková dieta je jednou z variant šetřících diet. U této konkrétně je hlavním cílem snížení množství konzumované vlákniny ve stravě. To má pomoci především činnosti trávicího traktu.
Zdroj: Shutterstock
Co vše dokáže vláknina a proč je důležitá
Vláknina je ve zdravém těle velmi důležitou látkou. Napomáhá ke stabilizaci cukru a bojuje proti některým střevním onemocněním. Obecně by měl člověk každý den zkonzumovat maximálně 38 gramů vlákniny. To sice není moc, pokud má ale člověk problémy s trávicím systémem, je na místě snížení jejího množství. A to až na maximálně 15 gramů denně.
Některé vitamíny a látky člověk dokáže při překročení vhodného množství z těla vyloučit. Ne však vlákninu. Její nadměrné užívání může vést například k průjmům nebo plynatosti. A to proto, že vláknina zrychluje funkce střev, což zároveň vede k urychlení vyprazdňování člověka.
Zdroj: Shutterstock
Co je bezezbytková dieta
Bezezbytková dieta je šetřící variantou diety, která má za cíl snížit množství vlákniny v těle člověka. Zásadní je co nejmenší zatížení trávicího traktu. Při dietě dochází ke konzumaci pouze těch surovin, které tělo dokáže maximálně vstřebat. A to tak, aby ve střevech a dalších částech trávicího traktu nezůstávaly různé zbytky jídel.
Protože je tato dieta variantou zdravého stravování, může se stát součástí života kohokoliv z nás. Na krátké období je lékaři nařízena například před kolonoskopickým zákrokem. Pokud je člověk zdravý, měl by dbát na dostatek vlákniny a o případné dietě se poradit s odborníky. V případě lékařských rozhodnutí je omezení vlákniny nutné například:
- po operacích,
- při problémech s trávicím systémem,
- při akutních i chronických zánětech střev,
- při problémech s trávicím ústrojím,
- při neprůchodnosti střev.
Zvýšit množství vlákniny v těle je možné konzumací doplňků stravy. Variantou je i přirozené doplnění prostřednictvím různých potravin. Velké množství vlákniny je získáváno z luštěnin, brambor, ovoce a zeleniny. Právě tyto a mnohé další suroviny jsou při bezezbytkové dietě přísně zakázány.
Zdroj: Shutterstock
Bezezbytková dieta - co jíst:
- dušená zelenina bez slupek,
- čisté vývary z libového masa,
- mléčné nízkotučné výrobky,
- světlé pečivo z druhého dne,
- libové kuřecí, krůtí, vepřové nebo hovězí, králičí či telecí maso.
Bezezbytková dieta - co nejíst:
- jakékoliv tučné maso,
- většinu ovoce a zeleniny se slupkami a semínky,
- čerstvé a celozrnné pečivo,
- ořechy,
- alkohol,
- příliš slané nebo sladké a obecně kořeněné jídlo,
- tučné mléčné výrobky,
- smažené jídlo.
Pozor na skladbu jídelníčku i přípravu jídel
Kromě skladby jídelníčku by se měl při bezezbytkové dietě člověk zaměřit také na způsob přípravy jídla. V pokrmech by se nikdy neměly objevovat slupky či semínka. Všechna jídla by měla být upravena co nejšetrnějí a dietně. Naprostou stopku mají při této dietě smažená jídla či přepálený tuk. Ideální je konzumace menších kousků a úprava pokrmů spíše na kašovitou a dobře vstřebatelnou stravu. Omezena by měla být i konzumace složených cukrů. Ty jsou velkým strašákem trávicího ústrojí především kvůli možnosti kvašení ve střevech.
Bezezbytková dieta snižuje množství vitamínů a minerálů v těle
Stejně jako při dalších šetřících dietách, i při té bezezbytkové je omezena konzumace určitých potravin. To může vést ke snížení množství přijatých vitamínů a minerálů. Protože by dieta vždy měla probíhat pod lékařským dohledem, měl by lékař pohlídat množství potřebných látek v těle člověka. Důležitým je sledovat především množství vitamínů a minerálů v krvi. Jejich hodnotu lze zvýšit pravidelnou konzumací doplňků stravy.