Ne každá dieta je pouze o hubnutí. Gaps dieta se prostřednictvím pročištění střevního mikrobiomu zaměřuje i na různá onemocnění. Co je to gaps dieta a jaké je její hlavní poslání?
Zdroj: Shutterstock
Účinná pomoc nejen při neurologickém onemocnění
Gaps dieta je postavena na tvrzení, že je celkové zdraví propojeno se střevním mikrobiomem. Cílem této diety je udržet ve zdravé kondici střevní stěnu. Díky tomu může dojít ke zmírnění zánětlivosti nebo léčení různých neurologických stavů. Dieta navržená doktorkou Natashou Campbell McBrideovou se snaží léčit neurologické problémy. Mezi ně patří deprese, úzkosti, ale i ADHD či autismus.
Gaps dieta lidskému organismu přináší nejeden pozitivní účinek. A sice:
- Podporuje imunitní systém. A to zaměřením se na kvalitu střevního mikrobiomu. Pokud střeva obsahují zdraví prospěšné bakterie, dochází k aktivaci buněk imunitního systému.
- Je prevencí před stavy úzkosti či depresemi. Konkrétně na psychické problémy a deprese pomáhá pravidelné užívání probiotik.
- Udržuje správnou hladinu cukru v krvi.
Gaps dieta co jíst a čemu se vyhnout?
Gaps dieta se skládá z šesti fází. Hned ta první je nejméně benevolentní. Postupně se s přibývajícími fázemi uvolňuje stravování a jídelníček se stává méně striktním. Zásadní je eliminovat potraviny, na které má člověk nějakou negativní reakci. Aby dieta fungovala, jsou přesně stanoveny suroviny, které člověk nesmí konzumovat. Mezi ně patří:
- zpracované potraviny s nadměrným množstvím cukru,
- potraviny s konzervanty, barvivy a dalšími umělými přísadami,
- obiloviny, jako je pečivo, těstoviny a další produkty z pšenice, rýže, kukuřice či ovsa,
- většina mléčných nefermentovaných výrobků,
- téměř všechny druhy luštěnin, jako jsou hrášek, fazole či čočka,
- syrová zelenina a nezralé ovoce,
- alkohol, sladké nápoje a kofein,
- trans a jinak průmyslově zpracované tuky a margarín.
Každou z potravin zkoušejte alespoň pár týdnů
V první fázi by měl člověk konzumovat jen snadno stravitelné potraviny, které navíc nejsou nijak chemicky upraveny. Doporučována jsou probiotika zajišťující obnovu střevní mikroflóry. Na začátku je vhodné jíst pouze vývary. Ty postupně můžete doplňovat o vařenou zeleninu a maso. Ti, kteří nemají žádné zdravotní problémy, do jídelníčku postupně přidávají fermentované mléčné výrobky a vajíčka.
I v druhé fázi musí být člověk stále opatrný. Do jídelníčku postupně zavádějte další potraviny. Přidávat již lze dušené maso nebo ryby. Stále se vyhýbejte luštěninám a všem obilovinám. Kromě ovoce nekonzumujte žádný cukr.
Každá z dalších fází přináší nové suroviny
Ve třetí fázi se ke slovu hlásí syrová zelenina a zdravé tuky. Neprojeví-li se žádné zdravotní problémy, můžete se po několika týdnech přesunout do 4. fáze. V této fázi si již můžete začít pochutnávat na grilovaném či pečeném mase a dalších druzích syrové a fermentované zeleniny. Je možné zvýšit i konzumaci fermentovaných mléčných výrobků. Ti, kdo zvládají, mohou konzumovat i pečenou zeleninu.
I pátá fáze je spojena s přidáváním dalších druhů jídel. Své místo v jídelníčku začíná mít syrové ovoce. To zkoušejte postupně po jednotlivých druzích v malém množství. Přidat již můžete i okurku, mrkev nebo rajče. Všechny tyto druhy zeleniny ale konzumujte pouze bez slupky. Ani nyní si nepochutnáte na luštěninách nebo obilovinách. Ty jsou gaps dietou zakázané potraviny po celou dobu diety. Celá 5. fáze může trvat až několik měsíců. Poté, co nové potraviny tělo začne přijímat, čeká vás poslední 6. fáze.
Každá fáze trvá okolo 3 - 6 týdnů. Zapojujete-li do jídelníčku další potraviny, vždy dopřejte tělu dostatek času na jejich zpracování. Jedině tak budete vědět, jak na vybranou surovinu vaše tělo reaguje.