⚡ DNES: Blesková sleva 33 % na vše nezlevněné s kódem AKCE33 CHCI SLEVU

+420 607 487 417
(Po–Pá: 9–16h)

Magazín

5. Počítat nebo nepočítat vlákninu mezi sacharidy?

10.03.24 107

Sdílet



Pátý díl našeho výživového seriálu vám ukáže, jak je to s vlákninou a kam přesně ji můžeme zařadit.

Vláknina je skutečně sacharid. Sacharidy totiž zjednodušeně můžeme rozdělit na:

  • Jednoduché – cukry
  • Složené – škroby a vláknina

Přesto, že je vláknina sacharid, nemusíte se bát, že vám naruší ketózu. Naše trávicí enzymy totiž vlákninu neumí rozložit. Lidský trávicí trakt ji nedokáže vstřebat ze střeva, jako to umí například přežvýkavci a proto se vláknina do množství denního příjmu sacharidů nezapočítává.

Jaký je tedy smysl tolik doporučované vlákniny, když jí tělo neumí trávit? Vláknina má totiž jiný a velmi důležitý význam.

 

Chybí vám vitamíny či minerály?

Nakoukněte do naší kategorie doplňky stravy. Naleznete vše od zinku přes blokátor sacharidů až po kolagen a detox.

KUPUJI


Nutné je nejprve vědět, že rozlišujeme dva druhy vlákniny. Jeden druh je nazýván NErozpustná vláknina a druhý rozpustná vláknina.

1. Nerozpustná vláknina námi prochází nezměněná. Ve střevech Ve střevech zvyšuje obsah tráveniny a urychluje tak její průchod trávicím traktem. Předchází tak zácpě a zabraňuje tomu, aby natrávená potrava setrvávala ve střevech příliš dlouho a tím působí například jako prevence zácpy, rakoviny tlustého střeva, apod. Zdrojem této vlákniny jsou hlavně různé obaly plodů jako třeba jablečná slupka nebo otruby, tedy slupky obilovin, které najdete v celozrnných potravinách.

2. Z televizních reklam určitě znáte termín prebiotikum – a to je přesně ten druhý zmiňovaný druh vlákniny, tedy takzvaná rozpustná vláknina. Prebiotika jsou totiž, řekněme, krmením pro zdraví prospěšné bakterie v našich střevech. Příjmem rozpustné vlákniny pozitivně ovlivňujete osídlení vašich střev. Jak už dnes víme, mikroorganismy v našich střevech mají vliv například na naši imunitu, psychiku, ale i tělesnou váhu. Mezi zdroje rozpustné vlákniny řadíme například psyllium nebo inulin, který je bohatě obsažen v čekankovém sirupu. Rozpustnou vlákninu ale samozřejmě najdete i v každém druhu ovoce, zeleniny nebo obiloviny.

 

Mohlo by vás ještě zajímat...

Jak si udržet štíhlou postavu přes svátky?

Otužování jako cesta z neustálých nemocí

Cukrovka 2. typu - na co si dávat ve stravě pozor?

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál...



+420 607 487 417
(Po–Pá: 9–16h)

Produkty a e-shop
Přihlášení

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.