✨ DNES: Sleva 35 % na vybraná instantní jídla > CHCI SLEVU

+420 607 487 417
(Po–Pá: 9–16h)

Magazín

2. Cukr nemusí být sladký

10.03.24 60

Sdílet



Ve druhém díle našeho výživového seriálu se můžete dočíst více o cukrech. Jak se rozdělují nebo jaké druhy k cukrům patří.

Mnoho začátečníků si pod pojmem sacharidy představuje pouze sladké sacharidy, neboli cukry. Nicméně sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin:
▪️ jednoduché sacharidy
▪️ složené sacharidy.

Jednoduché sacharidy, které jsou často nazývány cukry, poznáte podle nasládlé chuti.
Složené sacharidy už ale nikoliv. Spadají sem škroby, které sladce nechutnají. Najdete je například v bramborách, rýži, těstovinách, kukuřici, pohance nebo v pečivu.

Jak už názvy napovídají, složené (nesladké) sacharidy jsou sloučeninami jednoduchých sacharidů, tedy mnoha těch malých sladkých cukrů. Pokud budete hodně dlouho žvýkat kousek pečiva, po chvíli ucítíte sladkou chuť. Obsažené složené sacharidy se díky enzymům začínají rozkládat na malé jednoduché sacharidy (cukry), které už vaše chuťové pohárky rozeznají.

 

Hřešte bez výčitek!

Zapnete si svůj oblíbený seriál, ale nemáte co zub? Rádi vám pomůžeme tento problém vyřešit i bez přibírání. Vyberte si z naší široké nabídky sladkostí nebo chipsů a mlsejte s klidnou duší.

KUPUJI


Až tedy budete v obchodě zkoumat etiketu vaší oblíbené potraviny, ve výživových údajích najdete údaj “Sacharidy”. Uvedená hodnota “sacharidů” představuje součet složených sacharidů a jednoduchých sacharidů (cukrů). Pokud držíte ketonovou dietu, tak vám stačí sledovat tento údaj.

Pokud už jste ale ve fázi, kdy váhu udržujete a snažíte se o vyvážený jídelníček, měl by vás zajímat i následující údaj “z toho cukry”, kde je uvedeno obsažené množství jednoduchých sacharidů. Pokud totiž nejsme sportovci, cukry bychom měli omezovat na minimum. Ale o tom zase jindy .

 

Mohlo by vás ještě zajímat...

Novoroční půst? Co na to odborníci?

Na hladovku zapomeňte! Co vám zaručeně pomůže zhubnout?

Vaříte si do práce? Máme pro vás 15 tipů na super zdravé obědy

 

Zapamatujte si

Jednoduché sacharidy, které jsou často nazývány cukry, poznáte podle nasládlé chuti. Složené sacharidy už ale nikoliv.

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál...



+420 607 487 417
(Po–Pá: 9–16h)

Produkty a e-shop
Přihlášení

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.