Losos je velmi oblíbená ryba, která je nejčastěji opékaná na pánvi s bylinkami a máslem. Ideální přílohou jsou brambory nebo těstoviny. Zkoušeli jste ale losos připravit na jiný způsob, a to jako polévku? Rybí polévku známe všichni, tradičně je podávána na Vánoce a hlavní ingrediencí je kapr. Pojďme si ji zkusit připravit podle zásad ketogenní diety, kdy hlavní roli bude hrát právě velmi oblíbený losos. Výhodou této polévky je, že ji můžete zařadit hned od 1. fáze KetoMix diety.
Co budete potřebovat na 1 porci:
Na vývar
- Odřezky z ryby – kůži, hlavu apod.,
- 50 g mrkve,
- 50 g celeru,
- 50 g petržele,
- bobkový list,
- 5 kuliček nového koření,
- 5 kuliček pepře.
Na polévku
- 300 ml vývaru,
- 50 g fileta z lososa s kůží,
- řepkový olej,
- 50 g mrkve, nakrájené na kolečka,
- 50 g vodnice, nakrájené na kostičky,
- kopr,
- sůl a pepř.
Na „celestýnské“ nudle
- 1 odměrka KetoMix pažitkovo-cibulové omelety.
Postup:
Jako první si připravte vývar. Odřezky z lososa, zeleninu a koření dejte do hrnce a zalijte vodou. Vývar táhněte nejméně hodinu a poté sceďte. Lososa nakrájejte na kostky a na jedné lžíci řepkové oleje krátce osmahněte mrkev a ředkev. Poté zalijte vývarem a vařte cca 10 minut. Přidejte nakrájeného lososa a vařte dalších 5 minut. K dochucení použijte kopr, sůl a pepř. Připravte si pažitkovo-cibulovou omeletu podle návodu na obalu. Po vychladnutí omeletu natrhejte na kousky nebo nakrájejte na nudličky, které přidejte do polévky.
Zkuste letos připravit štědrovečerní večeři trochu jinak. Tradice jsou tradice, ale proč si nevytvořit vlastní.
Losos. Kvalitní ryba nebo jen moderní potravina?
V posledních deseti letech se stala tato ryba velmi oblíbenou potravinou nejen ve světě, ale i u nás v České republice. Našeho tradičního kapra jsme vyměnili za tuto velmi chutnou a zdravou rybu. Je to živočich žijící většinu svého života v moři a v dospělosti se vrací do svých rodných řek. Při migraci jsou schopni urazit až 4000 km a vzhledem ke své schopnosti skákat do velké výšky dokážou překonat i různé překážky.
Těmi jsou například vodopády. Průměrná hmotnost lososa je mezi 8 až 13 kilogramy a dorůstá až do délky 90 cm. Druhů je několik, ale ke konzumaci je nejvhodnější losos obecný. Chová se na Novém Zélandu, v Irsku, Severní Americe, Velké Británii, Chile a v Norsku. Růžové zbarvení lososa je způsobeno jeho přírodní stravou, kterou jsou korýši. Díky nim se zbarvuje svalová tkáň do červena. Losos obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které prospívají našemu cévnímu systému. Je skvělým zdrojem bílkovin a vitamínů skupiny B. Je to velmi zdravá ryba a rozhodně by čas od času v jídelníčku neměla chybět.