Zkoušeli jste už pečené ředkvičky? V troubě ztratí svou typickou štiplavost a skoro je nerozeznáte od brambor. Jsou tak skvělou volbou pro štědrovečerní salát. Pokud zvolíte červené ředkvičky, bude váš talíř hrát barvami. Jestli jste spíše pro klasický „bramborový“ salát, pak můžete ředkvičky před pečením oloupat.
6 výhod ředkviček:
- Vysoký obsah vitamínu C (15 mg na 100 g ředkviček)
- Obsahují beta karoten a vitamíny skupiny B
- Dále v nich je kyselina listová, vitamín K
- Ředkvičky obsahují minerální látky (draslík, fosfor, zinek)
- Mají antimikrobiální látky a působí protinádorově
- Mají nízkou energetickou hodnotu
Tento recept je vhodný už od 1. fáze KetoMix diety.
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 200 g ředkviček, nakrájených na kostky,
- olivový olej,
- 1 vejce, uvařené natvrdo a nakrájené na kostičky,
- KetoMix Vajonézu,
- 1 lžičku hořčice bez cukru,
- 50 g kyselé okurky, nakrájené na kostičky,
- 30 g kapar,
- čerstvou petrželovou nať, nasekanou nadrobno,
- 1 lžičku citrónové šťávy,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy dejte ředkvičky, 1 lžíci olivového oleje, pepř, sůl a dobře promíchejte. Dejte ředkvičky na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Po upečení nechte ředkvičky vychladnout. Ve větší míse smíchejte Vajonézu, hořčici, kysanou okurku, kapary, petrželku a citrónovou šťávu. Promíchejte a přidejte ředkvičky a vajíčko. Osolte a opepřete podle chuti. Salát nechte uležet v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe ale do druhého dne.
Chcete vyzkoušet ještě jiný netradiční štědrovečerní salát? Připravte si jemně štiplavý a křupavý salát Coleslaw. Nechte se inspirovat naším receptem na štědrovečerní salát z celeru, zakysané smetany a domácí majonézou.