Vánoční zelňačka

Vánoční zelňačka neboli kapustnica je tradiční součástí štědrovečerní tabule na Slovensku. I tady platí, stejně jako v Česku u rybí polévky, kolik slovenských rodin, tolik různých receptů. Liší se v drobnostech, ale základem je vždy kysané zelí. To nejlepší, které můžete sehnat. Řada Slováků tuto nepřekonatelnou polévku připravuje i na bujaré silvestrovské oslavy. Prý se tak vyhnou novoročnímu bolehlavu. Ten se vás naštěstí při KetoMix dietě netýká, i tak si ale můžete pochutnat na této skvělé polévce. Vhodná je od 1. fáze.

Zelnacka

Co budete potřebovat na 1 porci:

  • 50 g mrkve, nakrájené na kolečka,
  • 50 g cibule, nakrájené nadrobno,
  • 1 lžičku mleté papriky,
  • 1 bobkový list,
  • 3 kuličky nového koření,
  • 5 kuliček černého pepře,
  • 50 g šunky, nakrájené na kostičky,
  • 75 g kysaného zelí,
  • 1 odměrku KetoMix polévky se zeleninovou příchutí,
  • vodu,
  • řepkový olej,
  • sůl.

Postup:

Podle návodu na obalu si připravte KetoMix polévku zeleninovou příchutí. 

Na 1 lžíci řepkového oleje osmahněte ve větším hrnci mrkev a cibuli. Jakmile je zelenina zlehka opečená, přidejte šunku. Pak zasypte mletou paprikou, velmi krátce orestujte a zalijte KetoMix polévkou se zeleninovou příchutí. Dle potřeby zřeďte vodou. Vložte bobkový list, nové koření a pepř. Přidejte kysané zelí. Pokud jsou nudličky zelí příliš dlouhé, můžete ho ještě několikrát překrojit, aby v polévce nebyly velké kusy. Zvolna vařte, dokud zelí nezměkne. Trvá to asi 20 minut. Vyjměte koření a podle chuti polévku dosolte.