Černá čočka beluga

Pokud si začínáte připravovat tělo na léto a bádáte, co přidat do vašeho nového jídelníčku, máme pro vás jeden tip. Černá čočka beluga je zázračnou luštěninou, ze které na talíři vykouzlíte mnoho skvělých a hlavně zdravých receptů. Díky své barvě a velikosti získala přezdívku čočkový kaviár. Uvnitř je ale čočka bílá a v asijských specialitách ji můžete sehnat dokonce loupanou. Pojďme si tedy tuto pochoutku představit.

Hodí se černá čočka beluga do keto diety?

I když čočka patří mezi zdravé luštěniny, není vhodná do keto diety. Má vysoký počet sacharidů, a to v keto dietě není dobře. Čočku si sice nemůžete dopřát v průběhu diety, ale můžete ji zařadit do zdravějšího jídelníčku po dietě. Je skvělou volbou pro sportovce, děti a všechny, kteří posilují a cvičí.

Proč jíst černou čočku?

  • Černá čočka beluga obsahuje velké množství bílkovin, ale skoro žádné tuky.
  • Černá čočka beluga je zdrojem vitamínu B, železa a hořčíku.
  • Černá čočka beluga je bezlepková luštěnina, která se skvěle hodí do jídelníčku všech sportovců i nesportovců, kteří dbají na zdravý životní styl.
  • Černá čočka beluga obsahuje spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty.
  • Díky černé čočce beluga předejdete nadýmání a vaše tělo si zvykne na lepší využití látek obsažených v luštěninách.

TIP! Pokud nepatříte mezi nadšené sportovce nebo fittness fanoušky, přečtěte si 8 tipů, jak zhubnout v oblasti obličeje.

Jak si správně čočku připravit?

Příprava není nijak složitá. Doporučujeme čočku před vařením pořádně opláchnout ve studené vodě a pak je jen na vás, zda ji necháte pár hodin namočenou, či nikoli. Černá čočka beluga má totiž dvě výhody.

  • Nenadýmá
  • Nemusí se předem namáčet

TIP! Pokud držíte dietu KetoMix a trápí vás nadýmání, doporučujeme MeteoStop.

Jak belugu správě vařit?

Čočku vařte po dobu 20-25 minut, dokud nebude měkká, ale stále pevná. Na rozdíl od červené čočky se černá čočka beluga tak snadno nerozvaří.

Čočku vařte v minimu vody. Když bude čočka ve vodě tak akorát ponořená, nevymyje se pigment a čočka tak neztratí barvu. Průběžně dolévejte horkou vodu nebo vývar a vařte spíše pozvolna. Čočku zbytečně nemíchejte. Předejdete riziku, že se od čočky oddělí slupky. Poté už můžete čočku rovnou servírovat, mixovat, pasírovat a hlavně dochutit.

Jak nejlépe čočku dochutit?

Čočka beluga může být součást salátů, polévek nebo jako příloha k masu a zelenině. Recepty s černou čočkou jsou různorodé, a proto se nebojte vždy sáhnout po jiné kombinaci bylinek a koření. Nebojte se experimentovat a hodně ochutnávejte. Bylinky, jako je libeček, majoránka nebo tymián, jsou sázka na jistotu. V salátu můžete čočku oživit sezamovým octem či octem balsamico, ke kousku lososa zase zvolte směs kořenové zeleniny. Čočka beluga má sama o sobě ořechovou chuť a tak není divu, že se krásně snoubí s vlašskými ořechy. Skvěle se hodí jako tajná přísada do pomazánek a hummusu.

SHRNUTÍ

Čočka beluga je stručně řečeno zázračná luštěnina, která by neměla chybět v jakémkoli vyváženém jídelníčku. Nebojte se experimentovat s její chutí, kterou můžete povznést na stejnou úroveň jako kaviár, ke kterému je často přirovnávána.

98 %zákazníků náš obchod doporučuje z 4 053 recenzí na Heureka.cz

Sledujte nás a pochlubte se fotkami vašich receptů a hlavně výsledků. #ketomixZobrazit profil

Nemáte ještě účet?

Zaregistrujte se a získejte spousty výhod:

Dárek k narozeninám - nezapomeňte vyplnit datum svého narození

Sleva z opakovaných nákupů

Přehled všech svých objednávek

Rychlá opakovaná objednávka

Nemusíte vyplňovat své údaje

Registrovat se

Nebudete na to sami!

Tisíce lidí jako jste vy zde sdílí svoje výsledky, motivují se navzájem a naši výživoví poradci vám zde zodpoví veškeré vaše otázky. Využijte podpory ostatních a začněte hubnout už dnes!

Přidat se ke skupině

ČLENOVÉ více jak 16 000 členů

Možnosti dopravy

DPD
95 Kč
Zásilkovna
50 Kč