Podle starých zvyků se nemá na Štědrý den až do večeře jíst žádné maso. I proto se v mnoha rodinách podává na oběd staročeský kuba. Tuto skvělou houbovou pochoutku vytvoříte snadno s pár základními ingrediencemi i v keto verzi. Vyzkoušejte náš recept a užijte si tradiční Vánoce bez výčitek a obav o svou postavu.
Co obsahují houby a proč je jíst? Houby obsahují velké množství vody. Kromě toho mají překvapivě hodně cenných vitamínů a minerálů. Najdete v nich vitamíny A, skupiny B i D, které houby získávají ze slunečního záření. Dále obsahují hořčík, zinek, fosfor, vápník a železo. Počítejte u nich s minimem tuků a prakticky žádnými kaloriemi. Houby mohou podpořit imunitní systém a pomáhat před prevencí rakoviny tlustého střeva. Houbový kuba je proto ideální dietní pokrm.
Pochutnat si na vánočním keto kubovi můžete už od 1. fáze KetoMix diety. V jedné porci vyčerpáte 7 gramů sacharidů z denního limitu zeleniny.
Co budete potřebovat na 1 porci:
- Sušené houby,
- proteinové těstoviny risoni,
- 50 g cibule, nakrájené nadrobno,
- 1 menší stroužek česneku,
- řepkový olej,
- špetku majoránky,
- špetku mletého pepře,
- sůl,
- ½ lžičky drceného kmínu.
Postup:
Sušené houby namočte na alespoň 15 minut do horké vody. Vodu slijte do misky (nechte stranou, budete ji ještě potřebovat), houby osušte, odvažte 50 gramů a nakrájejte nadrobno. Těstoviny připravte podle návodu na obalu. Cibuli osmažte na řepkovém oleji dozlatova, přidejte nahrubo nasekaný česnek, houby, osolte, vmíchejte koření a krátkou chvíli poduste. Podlévejte vodou z hub. Vzniklou směs smíchejte s těstovinami a dejte zapéct asi na 25 minut na 200 stupňů do trouby.