Mysleli jste si, že když držíte dietu, nemůžete do svého jídelníčku zařadit dýni? Omyl! Dýně v keto dietě má rozhodně své místo. Protože její sklizeň právě vrcholí, připravili jsme pro vás 3 výborné a zdravé pokrmy, které by ve sbírce vašich oblíbených receptů neměly rozhodně chybět.
První recept je vhodný už od 1. fáze, další dva recepty zařaďte do vašeho jídelníčku až od 2. fáze KetoMix diety.
Krémová dýňová polévka
Výživná polévka, která vás zahřeje v sychravých podzimních dnech. Lahodný oběd nebo večeře, se kterou vaše tělo získá potřebné látky – bílkoviny, vlákninu, minerální látky i vitamíny. Recept je vhodný od 1. fáze KetoMix diety. Na 1 porci vyčerpáte 7 gramů sacharidů z denního limitu zeleniny.
Co budete potřebovat na 1 porci:
- 10 g cibule, nakrájené najemno,
- 100 g dýně upravené na pyré,
- 190 ml vody,
- 1 odměrku KetoMix proteinové polévky se zeleninovou příchutí,
- špetka kmínu,
- 0,5–1 stroužek česneku,
- pepř a sůl podle chuti,
- řepkový olej,
- chilli koření (není nutné).
Postup:
V hrnci na lžíci řepkového oleje nechte zesklovatět cibulku, přidejte kmín, nakrájený česnek, dýňové pyré, KetoMix proteinovou polévku se zeleninovou příchutí a zalijte vodou. Dobře promíchejte a vařte asi 15 minut. Promixujte tyčovým mixérem a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi ostřejší jídlo, přidejte chilli koření.
Dýňové lívance
Lahodné lívance z kokosové nízkosacharidové mouky a dýně jsou plné voňavého koření. Pochutnejte si na skvělé a zdravé podzimní snídani bez lepku a bez laktózy. Dopřát si můžete ve 2. fázi KetoMix diety maximálně 1 porci na den.
Co budete potřebovat na 1 porci:
- 40 g kokosové mouky,
- 2 odměrky proteinové palačinky KetoMix,
- 2 lžičky KetoMix vanilkové příchuti ke koktejlu,
- ½ lžičky prášku do pečiva,
- ½ lžičky skořice,
- špetka soli,
- špetka sušeného zázvoru,
- špetka mletého hřebíčku,
- 2 bílky,
- ½ hrnku dýňového pyré,
- řepkový olej,
- ½ až ¾ hrnku vody nebo bezsacharidového mandlového mléka.
Postup:
Nejdříve si připravte dýňové pyré. Dýni umyjte, oloupejte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte na menší kousky, které dejte do hrnce a zalijte vodou. Vařte asi 15 minut do změknutí. Vodu slijte. Po vychladnutí dýni rozmixujte tyčovými mixérem na hladké pyré. V lednici skladujte maximálně 5 dní nebo zamrazte.
Ve větší míse smíchejte kokosovou mouku, proteinovou palačinku KetoMix, vanilkovou příchuť, prášek do pečiva, skořici, sůl, zázvor a hřebíček. Přidejte dýňové pyré, bílky a vodu nebo mandlové mléko. Prošlehejte do hladka.
Jednotlivé lívance odměřujte s pomocí lžíce přímo na rozpálenou pánev. Smažte z obou stran dozlatova na trošce řepkového oleje. 1 porce = 2 lívance.
Dýňové kuřecí kari
Thajská kuchyně je plná chutí a vůní. Připravte si autentické kari v keto stylu plné čerstvé zeleniny a křehkého kuřete v krémové dýňové omáčce. Recept je určen pro 2. fázi KetoMix diety. Na 1 porci vyčerpáte 6,5 g sacharidů z denního limitu zeleniny.
Co budete potřebovat na 6 porcí:
- 600 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky,
- 40 g cibule, nakrájené najemno,
- 10 g čerstvého zázvoru, nakrájeného nadrobno,
- 15 g česneku, nakrájeného nadrobno,
- 1 lžíce thajského žlutého kari koření,
- 1 lžička dýňového koření,
- 150 g dýně, upravené na pyré,
- 1 plechovka kokosového mléka (nedoslazovaného),
- 200 g zelené papriky, nakrájené na proužky,
- 500 g malých růžiček brokolice,
- 20 g šťávy z 1 limety,
- sůl a pepř podle chuti,
- řepkový olej,
- konjaková bezsacharidová rýže,
- pár lístků koriandru na ozdobu.
Postup:
Na lžíci řepkového oleje opečte v hlubší pánvi dozlatova kousky kuřete. Vyndejte na talíř a dejte stranou. Do pánve přidejte další lžíci řepkového oleje, cibuli, zázvor a česnek. Chvíli smažte. Pak posypte dýňovým a kari kořením. Nechte rozvonět. Přidejte dýňové pyré a kokosové mléko, promíchejte, osolte, opepřete a za občasného míchání povařte asi 15 minut. Pak vložte kuřecí kousky, papriku, brokolici a limetkovou šťávu. Zamíchejte a pod pokličkou na mírné teplotě vařte další 3 až 4 minuty. Zelenina by měla zůstat stále křupavá. Podávejte s bezsacharidovou konjakovou rýží. Ozdobit můžete několika lístky koriandru. Uchovávejte v lednici maximálně 4 dny. Nebo zamrazte a spotřebujte do 2 měsíců.