Dnes i největší milovníci masa sahají po rostlinných náhražkách masa jako je například seitan nebo tofu. Kdo by si nedal na grilovačce luštěninový burger. A my se ptáme, je to jen trend nebo etická či ekologická otázka? Níže vám přiblížíme druhy rostlinných alternativ masa a povíme si o nich něco více.
Sojové maso (dehydrovaný sójový protein)
Sojové maso nebo také dehydratovaný texturovaný sójový protein, se vyrábí z odtučněné mouky. Seženete ho všude a za pár korun v podobě nudliček, kostek nebo granulátu.
Sóju je možné skladovat klasicky při pokojové teplotě. Sojové maso je nabité bílkovinami a obsahuje minimum tuků. Proto je ideální do proteinové diety, jelikož i kalorické hodnoty jsou velmi nízké.
- Navíc neobsahuje lepek,
- zdroj vitamínů B, A, E,
- vysoký podíl vlákniny,
- vápník, fosfor a železo.
Sojové maso | kcal | bílkoviny | sacharidy | tuky |
100 g | 315 | 51,4 g | 28 g | 1,2 g |
Hodnoty jsou průměrné a u každého výrobce se mohou lišit.
Tempeh
Tempeh se používá jako náhražka masa převážně u asijských jídel. Tato alternativa masa je z fermentovaných sojových bobů s ušlechtilou plísní. Právě díky fermentaci je lehce stravitelný. Běžně ho zakoupíte v obchodech s potravinami a pochutnají si hlavně milovníci plísňových sýrů.
kcal | bílkoviny | sacharidy | tuky | |
100 g | 177 | 19 g | g | g |
Hodnoty jsou průměrné a u každého výrobce se mohou lišit.
Hrachový protein (hrachový granulát)
Pokud nejste zastánci sóji, tak je jasnou volbou hrachový protein. Příprava je stejná jako u sojového granulátu. Hrachový protein je oblíbený hlavně pro vysoký obsah bílkovin. Nejblíže má k syrovátkovému proteinu, ale neobsahuje žádnou laktózu. Hodí se pro všechny, kteří chtějí omezit mléčné produkty. Musíme ale stále myslet na to, že bílkovina rostlinná není stejná jako živočišná, proto nezapomeňte užívat i doplňky stravy.
Hrachový protein | kcal | bílkoviny | sacharidy | tuky |
100 g | 378 | 63 g | 15,8 g | 3,5 g |
Hodnoty jsou průměrné a u každého výrobce se mohou lišit.
Seitan
Seitan, původem z Asie, je čistý lepek (pšeničná bílkovina). Není tedy vhodný pro lidi, kteří mají intoleranci na lepek. Seitan koupíte v prodejnách se zdravou výživou, nebo si ho můžete připravit doma. Příprava je náročnější pouze z časového hlediska, jinak vám stačí pouze mouka a voda. Seitan je velice povedená náhražka masa plná bílkovin. Takže pokud ještě nevíte kde začít, seitan je jasná volba.
Seitan | kcal | bílkoviny | sacharidy | tuky |
100 g | 85 | 15,5 g | 7,3 g | 0,6 g |
Hodnoty jsou průměrné a u každého výrobce se mohou lišit.
Tofu
Tofu je jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin a obsahuje veškeré základní aminokyseliny. Zásluhu na tom nese i sója, která je bohatá na antioxidanty isoflavonoidy.
Ve výrobě je tofu obohaceno i o vápník, který najdeme například v mléce a je dobře vstřebatelný. Tofu samo o sobě nemá žádnou chuť, proto ho doporučujeme namarinovat, nebo můžete zakoupit tofu již marinované či uzené. Je spousta druhů a koupíte ho v každém supermarketu. V asijských potravinách můžete narazit i na hedvábné tofu (tvrdé, měkké). Měkké hedvábné tofu se používá převážně na přípravu dezertů a tvrdé můžete opéct na pánvi.
Tofu | kcal | bílkoviny | sacharidy | tuky |
100 g | 105 | 10,8 g | 1,2 g | 5,4 g |
Hodnoty jsou průměrné a u každého výrobce se mohou lišit.