Vánoční zelňačka neboli kapustnica je tradiční součástí štědrovečerní tabule na Slovensku. I tady platí, stejně jako v Česku u rybí polévky, kolik slovenských rodin, tolik různých receptů. Liší se v drobnostech, ale základem je vždy kysané zelí. To nejlepší, které můžete sehnat. Řada Slováků tuto nepřekonatelnou polévku připravuje i na bujaré silvestrovské oslavy. Prý se tak vyhnou novoročnímu bolehlavu. Ten se vás naštěstí při KetoMix dietě netýká, i tak si ale můžete pochutnat na této skvělé polévce. Vhodná je od 1. fáze.
Co budete potřebovat na 1 porci:
- 50 g mrkve, nakrájené na kolečka,
- 50 g cibule, nakrájené nadrobno,
- 1 lžičku mleté papriky,
- 1 bobkový list,
- 3 kuličky nového koření,
- 5 kuliček černého pepře,
- 50 g šunky, nakrájené na kostičky,
- 75 g kysaného zelí,
- 1 odměrku KetoMix polévky se zeleninovou příchutí,
- vodu,
- řepkový olej,
- sůl.
Postup:
Podle návodu na obalu si připravte KetoMix polévku zeleninovou příchutí.
Na 1 lžíci řepkového oleje osmahněte ve větším hrnci mrkev a cibuli. Jakmile je zelenina zlehka opečená, přidejte šunku. Pak zasypte mletou paprikou, velmi krátce orestujte a zalijte KetoMix polévkou se zeleninovou příchutí. Dle potřeby zřeďte vodou. Vložte bobkový list, nové koření a pepř. Přidejte kysané zelí. Pokud jsou nudličky zelí příliš dlouhé, můžete ho ještě několikrát překrojit, aby v polévce nebyly velké kusy. Zvolna vařte, dokud zelí nezměkne. Trvá to asi 20 minut. Vyjměte koření a podle chuti polévku dosolte.