Staročeského vánočního kubu zná asi každý, další tradiční vánoční pokrm z hub je známý spíše lokálně. Jde o hubník nebo houbovec, pocházející z Krkonoš. U běžné verze se tvořivosti kuchařek meze nekladly a tento pokrm se připravoval tak trochu, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. V našem receptu jsme se samozřejmě drželi zásad KetoMix diety. Tento lidový houbový pokrm si tak můžete dopřát už od 1. fáze. Z celkového denního limitu zeleniny vyčerpáte 3,5 až 4 gramy sacharidů na 1 porci.
Co budete potřebovat na 1 porci:
- 1 odměrku směsi na KetoMix proteinové housky,
- sušené houby,
- 1 stroužek česneku, prolisovaný,
- 1 vejce,
- drcený kmín,
- pepř a sůl podle chuti,
- řepkový olej na vymazání formy.
Postup:
Podle návodu na obalu si upečte 1 porci proteinových houstiček.
Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte alespoň 15 minut nabobtnat. Sceďte a slitou vodu nechte stranou. Odvažte 50 gramů hub a nakrájejte je na malé kousky.
Housky pokrájejte na kostičky a vložte do mísy. Přidejte pokrájené houby. Vejce rozšlehejte s kmínem, solí a pepřem, zalijte připravenou směs a rychle promíchejte. Pokud není směs příliš řídká, pro lepší chuť ji můžete zakápnout i troškou vody z hub. Směs přendejte do zapékací misky vymazané řepkovým olejem. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 200 stupňů.