Štědrý den bez bramborového salátu je pomalu jako najít pod vánočním stromkem místo dárků jen opadané jehličí. Naštěstí existuje vodnice, staročeská předchůdkyně brambor, která se jim opravdu hodně podobá. Velice snadno se loupe a drží tvar. I když ji trochu víc uvaříte, neudělá vám ze salátu beztvarou hroudu.
Dopřejte si letos na štědrovečerní tabuli ke své oblíbené rybě „bramborový“ salát plný bylinek podle našeho receptu. Vhodný je už od 1. fáze KetoMix diety.
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 375 g vodnice, nakrájené na kostičky,
- KetoMix Vajonézu,
- 1 lžičku vinného octa,
- ½ lžičky hořčice bez cukru,
- 125 g řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky,
- ½ stroužku česneku, nadrceného,
- čerstvý kopr, nasekaný nadrobno,
- čerstvý koriandr, nasekaný nadrobno,
- čerstvá petrželová nať, nasekaná nadrobno,
- čerstvá pažitka, nasekaná nadrobno,
- KetoMix Barbecue dresink,
- 2 bílky z uvařeného vejce, nakrájené na kostičky,
- špetka mletého kmínu,
- špetka kajenského pepře,
- sůl a pepř.
Postup:
Ve velké míse smíchejte Vajonézu, viný ocet, hořčici, celer, česnek, všechny bylinky, Barbecue dresink, kmín, kajenský pepř. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Přidejte bílek a mísu uložte do lednice.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte a vhoďte nakrájenou vodnici. Vařte doměkka asi 7 až 10 minut. Pozor, vodnice se nechová stejně jako brambor, po napíchnutí na vidličku se tedy nebude rozpadat. Měla by být příjemná na skus. Vodu slijte, kostičky rozprostřete na talíř nebo tác a nechte je zchladnout po dobu 15 až 20 minut. Pak je přidejte do mísy k ostatním ingrediencím a dobře promíchejte. Salát nechte uležet v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe ale do druhého dne.