Jméno merlík čilský vám asi samo o sobě mnoho neřekne. A co název quinoa? O té jste v poslední době zajisté slyšeli. Přečtěte si, proč byste si měli tuto znovuobjevenou superpotravinu servírovat i vy.
Quinoa má svůj původ v Jižní Americe. Patřila mezi základní potraviny obyvatel Andského pohoří. Bojovníkům v horském terénu a kopcích prý dodávala na dlouhou dobu sílu. Nesla si proto s sebou přízvisko matka obilnin a Inkové ji uctívali. Quinou už tehdy mleli na mouku a používali k zahušťování polévek a přípravu kaše.
Příchod Evropanů pro ni znamenal úpadek a byla nahrazována jinými obilovinami. Dnes jde o významnou exportní plodinu pro bohaté trhy a je vyhledávána jako základ fit kuchyně a veganské stravy.
V čem je quinoa výjimečná?
Quinoa si zaslouží vaši pozornost z mnoha důvodů.
- Neobsahuje lepek. Můžete si ji dopřát pro odlehčení organismu a úpravu zažívání. Je vhodná pro celiaky.
- Obsahuje vlákninu. Prospějete svým střevům, zasytí a nenadýmá.
- Má nižší glykemický index. To je další plus pro odlehčení vašeho jídelníčku.
- Obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B6) a vitamin E. Může tělu pomoci v ochraně před volnými radikály a negativními vlivy znečištěného životního prostředí.
- S konzumací quinoy získáte také železo, selen, hořčík a vápník.
- V určitém množství obsahuje i omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin.
- Její konzumací tělu dodáte také kyselinu listovou, měď, fosfor, zinek, mangan.
- Tělu dodá i protein. Má ho mnohonásobně více než rýže.
Druhy quinoy
Quinou najdeme ve třech základních druzích:
- quinoa bílá,
- quinoa červená,
- quinoa černá.
Quinoa má neutrální chuť. Všechny druhy quinoy jsou si velmi podobné. Černá quinoa má lehce sladší a jemnější chuť než quinoa bílá. Záleží tak spíše na vašich preferencích, po které sáhnete a jak ji budete barevně ladit na talíři.
Quinoa a fit kuchyně
Quinoa je nenáročná na vaření. Příprava pokrmů z ní patří k těm jednodušším. Před vařením ji opláchněte ve studené vodě. Lehce nabobtná a zbavíte se tak nahořklého saponinu, který může zatížit zažívání.
Vaří se podobně jako třeba rýže. Místo rýže nebo kuskusu se také používá. Na jeden díl quinoy by měly připadnout dva díly lehce osolené vody nebo ideálně vývaru, nebo vody s bylinkami a vaří se 15 minut. Uvařená quinoa by měla být lehce křupavá, tedy ani měkká, ani tvrdá, neboli na skus. Protože je v chuti spíše neutrální sedne vám jako příloha k výrazným jídlům.
Recepty
Zkuste připravit quinou jako rizoto. Rýži nahraďte quinoou. Skvěle chutná v kombinaci s rajčatovým pyré, česnekem a doplněná o výrazné mexické koření. Inspiraci chuťovým buňkám dopřejte v tomto ověřeném receptu ve stylu Mexika.
Quinoa funguje jako doplněk zeleninových i luštěninových polévek. Zeleninu si podle zvyku orestujte, následně ji podliijte vodou a nechte přejít k varu. Poté do ní dejte quinou a vařte dalších 15 minut. Zkuste brokolicovou polévku nebo pórkovou polévku podle našeho receptu doplnit vařenou quinoou.
Quinoa se ujme také v zeleninových karbanátcích. Drží pohromadě a nebudou se vám rozpadat. Nejprve si uvařte zeleninu, kterou běžně na karbanátky používáte. Častá je brokolice a květák, skvěle chutnají také karbanátky s pórkem. Se zeleninou pak smíchejte vařenou quinou, mouku, česnek, pepř, trochu soli, strouhaný sýr a vejce. Vše smíchejte a spojte. Vytvarujte z nich karbanátky a dejte péct do trouby. Přidejte quinou přidat do našich pórkovo-tuňákových placiček.
Quinoa je vhodná i na konzumaci nasladko. Uvařte ji tak jako vždy a přidejte do snídaně s ovocem, medem, ořechy i rozinkami. Stejně tak ji můžete servírovat jako teplou nebo studenou sladkou kaši svým dětem. Přidejte do ní med, sýr cottage, ovoce podle chuti a případně ořechy, pokud dětem chutnají.
Ačkoliv je quinoa v regálech opravdu drobná a nenápadná, zaslouží si i vaši pozornost. Doufáme, že jsme vás nalákali a oblíbíte si ji stejně jako my.